Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Tänd på bocken så får ni 3 000 kronor”

/
  • går och går. Gert Fylking och Robert Aschberg hade följe av ett 40-tal människor när de i går vid lunchtid kom till Gävle. Vid Rådhustorget överlämnades checkar från föreningar och allt filmades av ett tv-team.
  • tände på. Robert Aschberg och Gert Fylking fick en utmaning av Gävle kommun att tända på bocken för att få 3 000 kr till Cancerfonden.

Robert Aschberg och Gert Fylking går och går om dagarna och hade i går avverkat 94 mil sen starten i Ystad för sex veckor sen.
När de kom till Gävle, liksom på alla andra ställen följdes de på vägen av människor och hundar.
På Rådhustorget fick paret och deras team ett rött kuvert av Gävle kommun som innehöll en utmaning – hitta och tänd på bocken så får ni 3 000 kr.

Annons

Strax dök det upp en liten kartong och inuti fanns en stearinbock att tända på.

– Är inte riktiga bocken redan uppeldad? undrade Robert Aschberg, som i förbifarten avslöjade att en av hans kompisar en gång i tiden eldat upp Gävlebocken.

– Polisen tog in honom för förhör och de visste att det var han, men de hade inga bevis så de fick släppa honom. Han var jättenervös och svettig under förhöret, berättade Aschberg som dock tillade att brottet nog var preskriberat nu och kompisen levde i alla fall inte längre.

Paret är på väg till Haparanda. Längs vägen samlar de in pengar till kampen mot prostatacancer. De följs av ett tv-team och varje söndags kväll har de direktsändning om den gångna veckans upplevelser.

Pengar skänks av såväl privatpersoner som kommuner och föreningar. I Gävle var det bland annat Svenska gångförbundet som överlämnade en summa pengar och samtidigt passade förbundskaptenen Siv Karlström på att slå ett slag för gåing.

– Förbundet har tjejgåing på olika ställen i landet, arrangemang som stöjder kampen mot bröstcancer. Kanske är det dags för killgåing, det skulle ju kunna heta Mandomsprovet. Det kunde väl Aschberg och Fylking ställa upp på?

På måndag fortsätter marschen mot Haparanda.

– Benen är lite stumma om morgnarna, men det går över snabbt. Tänk snart har vi gått 1 000 kilometer, sa Robert Aschberg och lät själv något häpen över prestationen.

Annons