Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandläkare dåliga att larma om barn far illa

De flesta tandläkare har någon gång misstänkt att barn far illa – men det är få som slår larm. Det visar en undersökning som barnombudsmannen gjort.

Annons

I Gävleborg är det bara en av 15 klinikchefer som gjort en anmälan det senaste året.

Detta trots att personal i tandvården, liksom annan sjukvårdspersonal, är skyldiga att anmäla till socialtjänsten om de misstänker att ett barn far illa. Det kan handla om misshandel men även om brister i omsorgen eller att tandhälsan försummas.

– Om en tandläkare inte ser och agerar på varningstecken som signalerar att barnet far illa i hemmet kan det få stora, till och med livsavgörande, konsekvenser för barnet, konstaterar barnombudsmannen Fredrik Malmberg i ett pressmeddelande.

Skulle kunna vara skyddsnät

Och han får medhåll av Anette West som är klinikchef med övergripande ansvar för den allmänna barn- och ungdomstandvården inom Folktandvården i Gävleborg.

– Om vi fungerade väl skulle vi kunna vara ett av de skyddsnät som gör att barn mår bra.

Hon har själv anmält fall där hon misstänkt att barn farit illa men tror ändå att en del kanske drar sig för att anmäla – bland annat av osäkerhet.

– Många tror nog att de brister de sett inte räcker för en anmälan. De är rädda för att förstöra mer än de hjälper.

Anette West tycker dock att det redan görs mycket inom Folktandvården i Gävleborg. All personal får utbildning om anmälningsplikten, det finns en handlingsplan för hur man ska agera när man misstänker att barn far illa och det anordnas temadagar och seminarier.

”Vi behöver göra mer”

– I maj hade vi en temadag med barnombudsmannen och nu på fredag har specialisttandvården ett seminarium om det här, säger Anette West som välkomnar undersökningen.

– Det är jättebra att det uppmärksammas. Det visar att vi behöver göra mer och jag ska ta upp det här igen på vår nästa klinikchefskonferens.

Mer läsning

Annons