Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankställe och tillverkning av biogas

Annons

Snart kan det bli tillverkning av biogas i Forsbacka. Ett tankställe för biogasbilar är också på gång. Gävle Energi har fått uppdraget att leda arbetet.

– Det är viktigt för hela regionen, säger Gävle Energis vd Per Laurell.

Två olika utredningar har gjorts för att undersöka möjligheterna för biogasproduktion i Gävle. Nu har ett litet steg tagits mot att förverkliga de idéer som finns.

Gävle Energi har nämligen fått uppdraget att ta fram förslag till lokalisering, investering, drift, försäljning och samverkan kring biogas. Tanken är att både offentliga och privata aktörer ska samverka.

– Man måste börja med att sälja gas på marknaden. Därför måste vi börja med att köpa biogas från andra håll. Parallellt med det ska vi studera möjligheterna att producera lokalt och regionalt, säger Per Laurell.

Gästrike Vatten och Gästrike Återvinnare, som äger råvarorna slam och sopor, är förstås viktiga samarbetspartners för att utveckla biogasproduktionen.

Båda aktörerna har under hösten meddelat att de är intresserade av att gå in i någon form av partnerskap. Just nu är det mest aktuella alternativet att avvattnat slam körs till företaget Neovas kompostanläggning i Forsbacka, där det förberetts för en anläggning för produktion av biogas. Någon gång under våren räknar Gävle Energi med att ha formulerat en konkret plan för biogasen.

Mer läsning

Annons