Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tävling ska minska trafikkaos vid skolor

/
  • osäker miljö. Ju fler föräldrar som skjutsar sina barn till skolan med bil, desto mer osäker blir trafikmiljön för de barn som går och cyklar till skolan. Den här bilden är från 2007 då Arbetarbladet gjorde ett reportage om bilskjutsande till skolorna. Personerna på bilden var på väg till Ulvsätersskolan i Sätra.

Skolstart = trafikkaos vid skolorna, år efter år. Nu har ett gäng tjänstemän på Gävle kommun och Region Gävleborg tröttnat på att det aldrig blir bättre. Nu finns nya skolvägskartor och en gå- och cykelutmaning, och i höst undersöker forskare varför föräldrar skjutsar med bil.

Annons

Under åren har kommunen försökt öka trafiksäkerheten på enskilda skolor genom projekt för att få fler att gå och cykla. Senast på Sörbyskolan.

– Den sortens projekt får effekt. Men när de tar slut försvinner effekten, säger Helena Werre, Gävle kommuns trafik- och tillståndschef.

Minska biltrafiken

Tillsammans med en grupp kollegor försöker hon nu hitta ett långsiktigt hållbart sätt att arbeta med skolornas trafikmiljö och minskad biltrafik, som inte står och faller med en projektledare.

– Drömmen är att ha en kontaktperson på varje skola som brinner för det här, säger Gävles hållbarhetsutvecklare Bodil Durebrand.

De har nu tagit fram skolvägskartor för alla Gävles skolor, med lämpliga gång- och cykelvägar utpekade. Tanken är att skolorna ska märka ut exempelvis cykelställ och lämpliga avlämningsplatser på kartorna, som sedan ska läggas på skolornas hemsidor.

Gävleskolor deltar

Ett par av Gävles skolor får chansen att delta i en forskningsstudie där VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, undersöker orsakerna till att föräldrar lämnar sina barn med bil.

– Att få en riktig professionell studie på det är jättespännande, säger Christine Sisell, Region Gävleborg.

I höst utmanas alla skolor i Sverige att samla poäng genom att eleverna går och cyklar till skolan under två veckor. Vinnarskolan får 15 000 kronor. Region Gävleborg skjuter till 10 000 kronor till den skola i länet som lyckas bäst.

Mer läsning

Annons