Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tekniska vill bygga ny arena

/
  • Trots att flera tjänstemän från Tekniska kontoret har varit med och tagit fram kompromissförslaget förordar man nu starkt alternativet som innebär att bygga ut enligt Fast Partners önskemål.

Riv läktaren och bygg en helt ny arena vid Strömvallen.


Det tycker Tekniska kontoret, som även sågar kommunens kompromissförslag med en utbyggnad av arenan med den gamla läktaren kvar.

Annons

Kommunens programförslag om en framtida utbyggnad av Strömvallen och området mot Konserthuset är ute på öppet samråd till 28 januari. I förslaget finns tre olika alternativ, ett där man inte bygger något alls, ett där man bygger ut enligt Gelfe IF:s och Fast Partners förslag och ett kompromissförslag som kommunen själv har tagit fram.

Trots att flera tjänstemän från Tekniska kontoret har varit med och tagit fram kompromissförslaget förordar man nu starkt alternativet som innebär att bygga ut enligt Fast Partners önskemål. Det innebär riven läktare och en helt ny arena, ett nytt hotell ihopbyggt med arenan och en underjordisk gång som leder till en ny kongressanläggning som är sammanbyggd med Konserthuset.

– Vi vill ha kvar Strömvallen som en arena man kan spela allsvensk fotboll på även efter år 2014. Vi tror att det kan bli problem med det om inte projektet får genomföras, säger Lennart Emretsson, mark- och exploateringschef på Tekniska kontoret.

Han syftar på att det finns föreskrifter som säger att alla arenor för elitfotboll måste uppfylla UEFA:s krav på bland annat minst 3 000 sittplatser under tak från och med 2014.

Tekniska kontoret anser inte att det finns några kulturmiljömässiga hinder mot utbyggnaden. Läktaren kan inte bevaras och riksintresset skulle inte skadas, anser man och hänvisar till miljöbalken.

”Det centrala läget för projektet innebär ett optimalt utnyttjande av och god hurhållning från ekologiska, sociala och samhällsekonomiska synpunkter”, skriver Tekniska kontoret.

– Men vi har bara tagit ställning till den här förstudien. Sedan måste det utredas ordentligt vad de ekonomiska konsekvenserna för kommunen blir, säger Lennart Emretsson.

Men det finns ändå med ett påpekande i skrivelsen om att Fast Partners alternativ är det enda som är finansierat. Kompromissförslaget skulle kommunen få finansiera själv.

Sammanlagt har mellan 20 och 30 yttranden kommit in om kommunens utredning om Strömvallen. Dokumentet har skickats till flera myndigheter, kommunala institutioner och bolag. Hittills är det dock nästan bara privatpersoner som har svarat. Samrådstiden pågår till 28 januari, men en kommunal nämnd, kultur- och fritidsnämnden, har begärt förlängd yttrandetid till 11 februari.

På onsdag tar politikerna i Tekniska nämnden beslut om de ska ställa sig bakom Tekniska kontorets skrivelse.

Mer läsning

Annons