Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tekniskabegär merpengar tillbussarna

Underskottet för stadsbussarna i Gävle är svårlöst. Tekniska nämnden har redan blivit lovad
5
miljoner extra i budgeten inför nästa år, men ber nu om ännu mer pengar från kommunstyrelsen för att kunna ha kvar den trafik som finns i dag.

Annons

Som Arbetarbladet berättat tidigare får tekniska nämnden ett utökat kommunbidrag på 5 miljoner kronor inför nästa år för att starta den nya stomlinje 4 från Hagaström till Hemlingby köpcentrum i juni 2009. Men årets underskott ”äter upp” de 5 miljonerna bara om den nuvarande busstrafiken ska bibehållas.

– Jag blir mycket förvånad om vi inte blir av med bidraget om vi inte kan genomföra den här utvecklingen, säger tekniska nämndens ordförande Anéa Elfving, s.

Tidigare sparförslag om att bland annat slå ihop linje 11 och 12 till en linje visade sig svårt att genomföra eftersom det skulle innebära ökade kostnader för skolskjutsar i Forsby och Åbyggeby.

Därför har nämnden nu inlett förhandlingar med kommunstyrelsen om att få ytterligare pengar som ska gå till att täcka de underskott stadsbussarna visar i dag.

– Vi hoppas att kommunstyrelsen kan hörsamma våra bra argument och ge oss 5 miljoner ytterligare ur medlen för särskilda utvecklingsinsatser, säger Anéa Elfving som inte vill avslöja hur långt diskussionerna har kommit.

Men det brinner i knutarna. Nämnden måste fatta beslut om nästa års kollektivtrafikbeställning senast på sitt decembersammanträde.

En annan möjlighet som finns är att höja priserna inom kollektivtrafiken. Den frågan har inte tekniska nämnden diskuterat.

– Vi kan bli tvungna att överväga det, men det är ett medel vi helst inte vill använda, säger Anéa Elfving.

Annons