Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terese är Gävles Lucia 2009

Terese Larsson, 18 år, är Gävles Lucia i år. Hon utsågs vid en julkonsert på Konserthuset och fick sedan tåga in med tända ljus inför en fullsatt Gevaliasal.

– Det känns underbart, sade hon under klädbytet.

Annons

Gävles Lucia utsågs traditionsenligt i samband med Gefle Drängars adventskonsert på Gävle Konserthus. Tävlingen startade 1992 och i år utsågs den artonde Lucian.

Bland de elva kandidaterna var det 18-åriga Terese Larsson som fick flest röster. Det hade hon aldrig trott.

– Jag har sett upp till Lucia sedan jag började i barnkör när jag var sex år. Att äntligen få bli det känns helt underbart.

Terese Larsson tycker att Lucia står för ljuset och värmen i mörkret.

– Hon lyser upp allt. Man blir glad av Lucian, säger hon medan hon får hjälp av förra årets Lucia Caroline Friberg med att sätta på sig det vita linnet och prova den tunga ljuskronan.

Det är ett ganska kaotiskt klädombyte. Det är nämligen bara 25 minuter från att Luciakandidaterna stod på scenen när Terese Larsson korades till att alla ska tåga in som ett långt följe med tända ljus och sjunga Luciasången.

De andra kandidaterna blir tärnor och Caroline Friberg vet av erfarenhet att det nu blir en ganska jobbig tid för Gävles Luciatåg. De ska nämligen göra ett 50-tal konserter, inklusive de två i Heliga Trefaldighets kyrka 13 december när den officiella Luciakröningen äger rum.

Annons