Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid för en dassduell

/

Härmed utmanar jag dig med utedass. Har du ett som du gillar lika mycket som jag gillar mitt?

Först ska jag berätta vad mitt dass inte har.

Annons

Där finns inget inramat kungaporträtt på väggen och inte heller ligger där en bok med roliga historier att skratta åt. På den engelskt rött målade dörren hänger inget hjärta eller ens skylt. Jag har ingen Wunderbaum eller flugspiral.

Mitt är helvitt med grått golv, en liten pall, toarullarna i en korg på golvet, en spegel och så en liten lampa. På sommarstället på Ockelboholmen valde vi den minimalistiska stilen med naturen som tavla. För jag kan sitta där med öppen dörr, höra vinden och fåglarna och titta ut över Storsjöns vatten ändå väl dold om en båt skulle dyka upp. Föreningen Gammeldassens vänner, som värnar denna gamla kultur, rankar den möjligheten högt bland det som utmärker ett bra utedass.

Därmed inte sagt att jag inte älskar att bläddra i små samlingar med bevingade ord som Churchill och Mao lär ha yttrat eller noga studera gamla bilder av kung Oscar och drottning Sofia med hela kungahuset snyggt uppklädda bakom sig. Det är så svenskt det bara kan bli.

Gammeldassens vänner rankar även den sociala samvaron högt. Flera hål på rad, gärna ett litet för barnen, tycker de. Där slutar dock behovet av umgänge för min del. ”Too much information” som de amerikanska släktingarna, som också nyttjar utedasset, skulle säga. Boston-Peter besökte dasset för första gången när han var ganska liten och letade febrilt efter spolknappen. Det närmaste han kunde komma var ett mörkt kvisthål i väggen.

Att barn tycker att det är roligt att gå på utedass vet vi. Kompisarnas tre barn blev alltid väldigt nödiga så fort de klivit ur båten på holmen.

Nu vill jag veta vad som är så bra, fint, intressant, spännande, roligt eller vad det nu kan vara med ditt hemliga ställe. Anta min utmaning och berika oss med mer dasskultur. Skicka bilder och information. Det skulle vara skitkul. Maila oss: redaktionen@arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons