Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till helgen kommer snön

/

Efter en mild höst är kallare väder på väg. På lördag och söndag ska den första snön komma till Gästrikland enligt SMHI.
– Att det går mot kallare väder ser ganska troligt ut, säger meteorologen Jonatan Kvernby.

Annons

LÄS OCKSÅ: Snö i september till mångas förvåning

På lördag och söndag väntas snöfall och ett par millimeter nederbörd i Gävle, Hofors, Sandviken och Ockelbo. I Tierp ser snön ut att komma redan på fredag. Minusgraderna ser ut att ligga kvar en bit in i nästa vecka.

18 vädervarningar är utfärdade i Sverige. SMHI klass 1-varnar för kuling längs östkusten samt för hårda vindar och snö i stora delar av fjällvärlden, framför allt i Jämtland och södra Lappland.

– Det är inget exceptionellt egentligen, 5–10 centimeter lokalt lite mer. Det blir lite blåsigt också, främst under kvällen. Kanske lite under natten också men det ser ut att avta, säger Jonatan Kvernby, meteorolog på SMHI.

LÄS MER: Århundradets snöoväder 1998

Svealand kan få en del snö eller blötsnö när ett nederbördsområde passerar på onsdagen. Till fredagen kan den första snön komma i södra Sverige när kyligare luft strömmar ner mot Götaland. Även Stockholmsområdet kan få snö till helgen.

Men den prognosen kan ändras snabbt, säger Kvernby.

– Prognosen för det här är väldigt osäker. Jag vågar inte lova någonting, som det ser ut nu skulle det kunna bli snö i slutet av veckan

Temperaturerna har legat över det normala på många håll de senaste veckorna.

– Nu ser det mer normalt ut, säger Kvernby.

Mer läsning

Annons