Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till sjukhus efter misshandel och rasistiska glåpord

37-åringens ögon är igensvullna och huvudet känns som ett klot, säger han. Det är följden av att tre fulla killar hoppade på honom på Öster när han var på väg hem på onsdagsnatten. De sparkade och slog honom blodig.


– De kallade mig för apdjävel och neger och sa att jag skulle åka hem till mitt land. Det är rasism, säger han.

Annons

37-åringen bor på Norra Fiskargatan. Vid 01-tiden natten till torsdagen var han på väg hem. De tre killarna började följa efter honom och ropa efter honom.

– Jag har aldrig sett dem förut, vad jag vet. De började direkt att ropa jävla neger, och sånt efter mig, och att jag skulle stanna, säger han.

Han började springa för att komma undan dem, men strax innan han kom hem var de ikapp. En av de tre gav honom en smäll i ansiktet och sen följde en skur av slag och sparkar, bland annat mot huvudet.

37-åringen förlorade medvetandet en stund. När han vaknade låg han i sitt eget blod. Polisen har hittat blodfläckar både ute på gatan och inne i en trappuppgång.

Han fördes till sjukhuset för vård.

När Arbetarbladet pratar med honom på kvällen är han fortfarande omskakad. Han ska strax till sjukhuset för ett nytt besök.

– Båda ögonen är igensvullna och jag har jätteont i sidan och i ena handen, berättar han.

Eftersom 37-åringen inte känner killarna sen tidigare, kan han inte tänka sig att anledningen till misshandeln kan vara någon annan än hans hudfärg. Allt de sa till honom tyder också på det.

– Dom var fulla, och tyckte kanske att det var roligt att göra så här, jag vet inte, säger han strax innan han åkte upp till sjukhuset igen.

Flera poliser arbetade under torsdagen med att utreda misshandeln. Man känner till ett vittne till misshandeln, och söker nu efter fler personer som har sett den, eller som kan ha lagt märke till gärningsmännen.

Brottsrubriceringen är grov misshandel. Enligt förundersökningsledaren Hans Erixon kan brottet också komma att registreras som ett så kallat hatbrott.

– Det återstår att se, men det finns ju en del som tyder på att det kan bli så, säger han.

Ett brott definieras som hatbrott om det är brottsoffrets hudfärg, sexualitet, religon eller etnisk tillhörighet som är motivet till brottet.

Mer läsning

Annons