Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio nya platser lindrar överbeläggning

Nu ska överbeläggningsproblemen på Gävle sjukhus lindras.

Tio nya vårdplatser öppnas nästa år.

Medicinklinikerna, psykiatrin och cancersjukvården är vinnare medan operationsverksamheterna förlorar platser.

Annons

I ett försök att lösa problemen med mer eller mindre ständiga överbeläggningar på sjukhusen, har landstingsledningen nu beslutat att de hårdast belastade avdelningarna ska få fler vårdplatser.

Flest på medicin

Eftersom trycket har varit allra hårdast på medicinavdelningarna på Gävle sjukhus, är det de som får störst förstärkning – 15 nya platser. Även psykiatrin har haft det tufft och får fyra nya platser, och onkologkliniken får två platser för palliativ vård av döende patienter.

Samtidigt minskas antalet vårdplatser på en del andra avdelningar. Bland annat kvinnokliniken, kirurgen och ortopedin.

Men det blir också en del helt nya platser – för Gävle sjukhus del handlar det om ett tillskott på totalt tio sängplatser.

– Det här är väldigt positivt. Det betyder väldigt mycket både för patientsäkerheten och arbetsmiljön, säger Brigitta Dackell som är tf chef för medicindivisionen.

Alltid överfullt

Omfördelningen och utökningen görs efter att man undersökt patienttrycket och det visat sig att beläggningen på vissa avdelningar är mycket hög. På medicin i Gävle hela 114 procent. Det betyder att det i princip alltid är fler patienter än platser och att sjuka tvingas ligga i korridorerna. Förhoppningen är att det ska bli en ovanlig syn i framtiden.

Inga garantier

– De platser vi får räcker bra. Min beräkning är att vi då ska komma ned i en beläggning på 95 procent, säger Birgitta Dackell.

– Sedan kan vi inte garantera att vi aldrig mer kommer att ha patienter i korridorerna. Det kan fortfarande bli toppar, exempelvis vid utbrott av vinterkräksjuka, då platserna inte räcker till.

Även sjukhusen i Hälsingland får ett tillskott, Hudiksvall med fem platser och Bollnäs med två.

Mer läsning

Annons