Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio skepp kommer till Gävle Marinfestival

/

Tio stora, ståtliga skepp från Finland, Åland, Tyskland och Sverige kommer att glida in i Gävle i augusti då Gävle Marinfestival hålls för första gången.
– Något liknande har aldrig förekommit på de här breddgraderna förut, säger festivalens kapten Örjan Ohlström.

Annons

Tio skepp är nu kontrakterade för Gävle Marinfestival som arrangeras 14-16 augusti på området strax utanför Gävle Strand på Alderholmen. Där ska det byggas upp ett festivalområde med familjeunderhållning, krögare och utställare. Allt i maritimt tema och till fri entré. De tio inbjudna skeppen ska ligga vid kajen. Alla är öppna att gå ombord på och sju av skeppen ska ta med passagerare på hel- eller halvdagsturer i Gävlebukten. Priset per tur blir 290 kronor för vuxna och 145 kronor för barn.

– Priset får inte ligga för högt. Vi vill att hela familjer med barn ska kunna gå ombord, säger Örjan Ohlström.

Värdinna för Gävle Marinfestival blir stadens egen Briggen Gerda, men hon kommer inte att gå några turer utan ligga vid kajen under de tre festivaldagarna.

Tanken är även att gasklockorna ska bli festivalområde med uppträdanden en eller två av kvällarna. Programmet för den delen är dock inte fastställt.

Gävle Marinfestival arrangeras av Gävle kommun och syftet är att knyta an till Gävles historia som handels- och sjöfartsstad och locka besökare från hela Mellansverige. Man räknar med att det ska bli en bra marknadsföring för Gävle, men tror inte att festivalen blir någon ”vinstaffär”. Kommunstyrelsen har avsatt 1,9 miljoner kronor för att finansiera programmet.

– Vi får nog inte full kostnadstäckning, men kommunen vill bjuda sina invånare och besökare på de här fartygen, säger Örjan Ohlström.

Han hoppas att festivalen även ska locka andra skepp än de som nu har kontrakterats. Till dem ska en tillfällig gästhamn anläggas i Nyhamn.

Tidigare gick marinfestivalen under arbetsnamnet ”Historical ships week”, men det namnet är nu skrotat.

– För det första är det inte en hel vecka och för det andra är det inte bara en historisk festival. De traditionella segelfartygen är dragplåstren, men det ska även vara inriktat på till exempel modern sjöräddning, säger Örjan Ohlström.

Mer läsning

Annons