Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio tjänster bort när Mittmedia sparar Gävle

/
  • OROLIG. Ralf Kotzmann har jobbat i tio år vid tryckeriet i Gävle. ”Det känns förstås väldigt tråkigt”, säger han om att tio tjänster ska bantas vid Mittmedia Produktion i Gävle.

Tio tjänster ska bantas vid Mittmedia Prints tryckeri och packsal i Gävle. Bolaget trycker bland annat Arbetarbladet och Gefle Dagblad.

Annons

– Det känns förstås väldigt tråkigt, säger Ralf Kotzmann, anställd i tryckeriet sedan 2001.

Mittmedia Print AB är en del av tidningskoncernen Mittmedia och har sju tryckerier. Där trycks koncernens 17 lokala dagstidningar.

Men i dem bedrivs också civiltrycksproduktion, vilket innebär att de trycker tidningar och magasin även åt andra.

– Besparingen beror på att Mittmedia Print gör ett dåligt resultat. Det har blivit en ökad konkurrens på civiltrycket vilket har gjort att priserna pressats. Utöver det sjunker upplagorna för dagstidningarna, säger Erik Jonsson, platschef vid tryckeriet i Gävle.

Tuffa tider

Intäkterna minskar stadigt samtidigt som kostnaderna är höga, bland annat på grund av en dyr satsning på ett nytt tryckeri i Sundsvall.

Bolaget tvingas därför att spara på alla sina tryckerier.

Den största verksamheten finns i Gävle och det är även där som de största besparingarna ska göras – med 4,5 miljoner kronor om året.

Gammal tryckpress

I ledningens förslag minskas antalet tjänster från dagens 24 till 14 anställda.

En stor del av civiltrycket kommer att försvinna.

– Vi kommer att gå från att vara dem som tryckt mest till en av dem som trycker minst, berättar Erik Jonsson.

Enligt honom är en av orsakerna till att sparpaketet slår hårt mot just Gävle att den 17 år gamla tryckpressen är koncernens äldsta.

En ny tryckpress för Gävle och Falun var planerad till perioden 2013–2015. Erik Jonsson säger att det är en investering på minst 100 miljoner kronor.

– Just nu är ingen intresserad av att investera så mycket i Gävle.

Efter att ha gått med förlust under första halvåret i år dras hela tidningskoncernen Mittmedia just nu med besparingsåtgärder.

Bland annat har anställnings- och vikariestopp införts.

Mer läsning

Annons