Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tips för en lyckad majbrasa

Räddningstjänsten tipsar om hur du bygger en bra kase – och vad du absolut inte ska stoppa i.

Annons

Missade du sista dagen att anmäla en majbrasa hos polisen? Ingen fara – som privatperson behöver du inget tillstånd att elda, exempelvis i trädgården.

– Men det är ändå bra att anmäla det hos oss på räddningstjänsten, för om någon ser elden så vet vi och SOS alarm att det är en anordnad eld på den här platsen, säger Jennie Marcusson på Gästrike räddningstjänst.

Det finns några saker att tänka på när man ska göra en kase.

– Det får endast vara torrt trädgårdsmaterial, alltså ris och sådant. Vissa slänger på annat konstigt, som madrasser och bildäck. Röken är giftig och farlig att andas in, säger Jennie Marcusson.

Hur gör man en bra brasa?

– Den får inte vara för stor. Har man den liten och luftig med torrt material får man bättre fart på den.

Räddningstjänsten har lagt ut riktlinjer på sin hemsida för de som arrangerar en valborgsmässoeld.

– Tänk på att finnas vattenkannor eller hinkar, och att elden alltid ska bevakas. Är det stark blåst och torka bör man inte elda över huvud taget, säger Jennie Marcusson.

Just nu råder ökad brandrisk kring Gävle, och det kan vara bra att hålla utkik på SMHI:s brandriskprognos efter hur läget förändras.

Räddningstjänsten gör stickprovskontroller på de offentliga majbrasor som arrangeras i Hofors, Sandviken, Gävle och Ockelbo kommun, enligt polisen. Kontrollerna görs i förväg för att förebygga att elden ska sprida sig.

– Det brukar vara någon händelse per år, men inte så vanligt, säger Jennie Marcusson.

Mer läsning

Annons