Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejer som inte är rädda för att bli skitiga

Tidigare var det bara killar som gick byggprogrammet på Polhemsskolan. Men det har ändrats, i ettan är var femte elev en tjej.

– Måleriinriktningen har öppnat för fler tjejer, säger Sofia Wennerström, programansvarig lärare.

Annons

För fem år sedan fanns det en eller två tjejer på hela utbildningen. Nu är 28 av programmets cirka 200 elever tjejer.

Anna Julin har, som de flesta tjejer i tvåan, valt måleri.

– Jag vill ju bli målare, mest måla hus inne i rum. Jag tycker det känns roligt att man får hålla på med färger. Jag trodde inte att det skulle bli så här, men det är det roligt och jag skulle aldrig välja något annat. Det är många killar på bygg men jag kommunicerar bra med dem, säger hon.

Enligt Sofia Wennerström hänger den ökade andelen tjejer på byggprogrammet ihop med inriktningen måleri som startade för fyra år sedan.

– Just måleri har öppnat för fler tjejer. De tänker nog: ’Att måla och tapetsera, det kan jag också göra’. Det är bara mina fördomar, men måleri är inte lika tungt som mureri även om det innebär tunga lyft och obekväma arbetsställningar, och det är en mansdominerad värld där också, säger Sofia Wennerström, som undervisar i samhällskunskap och religion.

När elever medverkar på informationskvällar är de noga med att ha både tjejer och killar, men annars har man från skolans sida inte gjort något medvetet.

– Men om det däremot syns fler tjejer lockar det i sig fler tjejer, säger hon.

Väljer inriktning

I årskurs ett får alla elever prova på byggprogrammets olika grenar; måleri, husbyggnad och anläggning. Till årskurs två väljer de sedan inriktning.

När Arbetarbladet besöker byggprogrammet är det full aktivitet i lokalerna. Minst ett 60-tal elever snickrar och murar i samma utrymme. Förstaårseleven Marielos Orellana och hennes klasskamrater har fått prova att mura de senaste dagarna. Men hon har redan bestämt sig för att välja snickeri.

– Jag vill bygga mitt eget hus när jag blir stor. Jag tycker om att man ser verktygen ligga framme och ser resultat. Jag kom inte in förra året, så det här är mitt andra år på gymnasiet men första året på bygg, säger hon.

Mer läsning

Annons