Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tjuvarna kostar oss oerhörda summor"

/
  • Felix Lindberg, vd för Lindberg & Son som äger anläggningen i Forsbacka.

Varje år förlorar skrotanläggningen i Forsbacka stora summor pengar till följd av stöldförsök. Men enligt ägaren klaras inga av brotten upp.
– Det är ett stort problem när man inom rättsväsendet inte kan straffa dem som har begått brott, säger Felix Lindberg, vd för Lindberg & Son.

Annons

I slutet av juni greps tre män i närheten av återvinningsanläggningen i Forsbacka, misstänkta för skrotstöld. Männen nekade till brott, men en av dem – en 27-åring bosatt i Gävle – kunde genom de byxor han bar vid tillfället knytas till skrotföretagets övervakningsfilm.

När domen meddelades i veckan visade det sig att den misstänkta tjuven går fri – eftersom de byxor som användes vid bevisningen inte kan matchas mot byxorna på övervakningsfilmen.

Felix Lindberg, vd för Lindberg & Son som äger anläggningen i Forsbacka, tycker att fallet är upprörande.

– Alla återvinningsanläggningar för skrot blir bestulna, men inga brott klaras upp. Jag har inte sett några resultat i form av fällande domar. Jag vet inte hur åklagaren skötte sig i det här fallet, men min erfarenhet är att det är svårt att nå fram i sådana här utredningar. Men jag hoppas att den är välgjord. Jag hoppas också att de har gjort korrekta bedömningar i rätten.

Enligt honom är metallstölder ett problem över hela landet. På anläggningen i Forsbacka sker ungefär två försök till inbrott varje månad.

– Det kostar oss oerhörda summor. Tänk att man ska behöva ha inbrott som en kostnad! Som företag betalar vi ju skatt, så rättsväsendet borde fungera även för oss.

För honom är mer aktiva poliser lösningen. Han efterfrågar bland annat hårdare tag när det gäller gods som påträffas.

– Det är inte svårt att bevisa var man har köpt material i skrotindustrin, så det borde vara lätt att härleda var det kommer från. Det ska finnas kvitton på allt. Polisen borde också sätta span på alla anläggningar. Kostnaden för samhället är större än vad intäkten för tjuven är. Därför borde man se till att minska stölderna.

LÄS OCKSÅ:

Byxmiss av polisen friade misstänkt tjuv

Mer läsning

Annons