Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobé försvarar nya sjukreglerna

/

Gävlemoderaten Tomas Tobé försvarar förändringarna i sjukförsäkringen som innebär att de som utförsäkras efter nyår uppmanas gå till Arbetsförmedlingen trots att de har jobb.

– Det här är en mycket viktig och efterlängtad reform för många sjukskrivna som varit bortglömda i många år, säger han.

Annons

Tomas Tobé, ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott, hävdar att det handlar om ”omförsäkring”, från sjukförsäkring till a-kassa eller aktivitetsstöd. Ingen blir utan ersättning, hävdar han.

Men man har ju redan ett jobb i botten. Hur ser du på det?

– Det bästa och vad vi också kommer att se är att väldigt många går tillbaka till sin tidigare arbetsgivare. Det handlar om personer som har varit borta två och ett halvt år. Vi menar att man måste erbjuda rehabilitering och göra en bedömning. Kan den här personen gå tillbaka till arbetet? Vad behövs för form av stöd och hur lång tid klarar den här personen av att arbeta?

Den som uppmanas att söka jobb måste begära tjänstledigt från arbetsgivaren, vilket arbetsgivaren inte är skyldig att ge. Kommentar?

– Jag har svårt att se att det skulle bli ett bekymmer. Jag skulle vilja se den arbetsgivare som inte ger tjänstledigt.

Vad säger du om kritiken?

– Väldigt mycket bygger på missuppfattningar och information som inte varit korrekt.

– Som alltid när man gör reformer så finns en viss osäkerhet och det kan dyka upp enskilda fall där vi kan få bekymmer. Men som helhet är det en väldigt viktig reform för att vi ska få tillbaka människor i arbete och för att vi inte ska fortsätta förtidspensionera 140 personer varje dag.

Annons