Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobé: Högskolans problem är den bristande kvaliteten

Moderate riksdagsmannen Tomas Tobé beklagar högskolans bantade anslag, men lägger ansvaret på högskolans ledning.
– Har man få sökande, inaktiva studenter och bristande kvalitet måste man ta det i beaktande, säger han.

Annons

Arbetarbladet kunde i går berätta att regeringens budgetförslag innebär att Högskolan i Gävle förlorar 35 miljoner kronor och måste banta kursutbudet.

Tomas Tobé talade så sent som vid presentationen av budgeten i tisdags om betydelsen av utbildning i en region med hög arbetslöshet.

– Jag hade gärna sett oförändrade anslag till Högskolan i Gävle. Men i stället för att gråta över detta måste man fundera på vad som har skett, säger han.

Studenter uteblir

Han menar att Högskolan i Gävle inte fyller sina utbildningsplatser, att andelen studenter som anmäler sig men sedan inte går sina utbildningar är hög i Gävle samt utbildningens kvalitet brister.

Tomas Tobé hänvisar till att Högskoleverket i vintras avslog högskolans ansökan om examensrätt på delar av lärarutbildningen med hänvisning till bristande kompetens.

– Ser man som rektor att man har de här bristerna måste man till att man har aktiva studenter, hög kvalitet och upprätthålla söktrycket, då får man också anslag till utbildning.

– Vi slår rekord i Sverige med antalet personer som pluggar på universitet så egentligen är problemet inte att staten lägger för lite pengar på utbildning, problemet är att vi inte har bättre kvalitet, säger Tomas Tobé.

Högskolan fick i juni tillbaka examensrätten till delar av lärarutbildningen, men inte hela.

Mer läsning

Annons