Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobé KU-anmäler Persson och Bodström

Nya uppgifter om vem som bär ansvar för att två terrormisstänkta egyptier avvisades 2001 har fått riksdagsledamoten Tomas Tobé (M) från Gävle att reagera. Nu KU-anmäler han förre statsministern Göran Persson och förre justitieministern Thomas Bodström.

Annons

Den moderata riksdagsledamoten Tomas Tobé anmäler förre statsministern Göran Persson och förre justitieministern Thomas Bodström till konstitutionsutskottet. Anledning är att nya uppgifter kommit fram om vad de visste då två terrormisstänkta egyptier avvisades 2001. Avvisningen till Egypten som skedde med hjälp av amerikanska CIA-agenter har redan granskats av KU.

– Då förnekade Bodström och Persson att de kände till att CIA-agenter var inblandade. Om det visar sig att de har ljugit i KU, så är det väldigt allvarligt, säger den moderate riksdagsmannen Tomas Tobé.Han hänvisar i sin KU-anmälan till nya uppgifter i en bok som skrivits av den förra utrikesministern Anna Lindhs pressekreterare Eva Franchell.

Enligt uppgift ska Göran Persson ha gett en direkt order om att avvisningarna skulle ske och Thomas Bodström ska även ha godkänt hur avvisningarna genomfördes.

– Det är viktigt att skuldbördan är rättvist fördelad, säger Tobé, som pekar på att Lindh fick ta på sig ansvaret för att CIA-agenter användes för att avvisa de terrormisstänkta till Egypten.

Lindh har dock inte kunnat gå i svaromål, eftersom hon mördades 2003, innan fallet avslöjades i media.

Annons