Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tommy bäst i Sverige på att rensa strömmingar

/
  • TÄVLADE. Anna Axner och Gun Brännström var med och tävlade i strömmingsrensning på Strömingens dag.
  • MÄSTARE. Tommy Thorsander blev svensk mästare i strömmingsrensning efter att ha rensat 20 fiskar på drygt 54 sekunder.

Ett fast grepp om strömmingen. Av med huvudet på. Bort med inälvorna. 20 gånger på 54 sekunder.
Så går det till att bli svensk mästare i strömmingsrensning.

Annons

– Övning ger färdighet, säger Gävlekocken Tommy Thorsander.
Strömming tillagat i alla möjliga former serverades på Slottstorget när Svenska kockars förening i Gävleborg i går anordnade Strömmingens dag för 18:e året i följd.
Trots kyla och lätt duggregn drog strömningsdoften till sig många fiskälskande människor och ännu fler hungriga måsar som cirklade runt serveringstälten för att vara beredd att snabbt kunna hugga på godbitarna som blev över.
En svensk mästare i det ädla hantverket strömmingsrensning skulle koras och det blev i år Gävlerestaurangen Beckasinens ägare och kock Tommy Thorsander.På finfina 54 sekunder rensade han 20 strömmingar medan hans tre konkurrenter om SM-titeln behövde mer än minuten på sig.
– Det är som med allt annat. Övning ger färdighet. Eftersom vi brukar ha sotare på menyn har jag gjort det här några gånger tidigare. Och i ett restaurangkök är det en fördel om det går snabbt, konstaterade Tommy Thorsander när han efteråt fortsatte servera strömming i restaurangens serveringstält.Tre av de fyra tävlande jobbar i restaurangkök till vardags Den fjärde deltagaren var publikfavoriten Timo Lassila, som vid två tidigare tillfällen vunnit SM-titeln.
I år fick han nöja sig med en andraplats.
– Men vad gör det. Jag är ju en amatör bland alla proffs, skojade han.
Kritisk domare var Bruno Gneipelt från kockföreningen.
– Skapligt, tyckte han om kvalitén och godkände de färdigrensade strömmingarna efter att kollat så att det inte fanns några blodrester kvar.
Vinnartiden fick med beröm godkänt av den legendariske CH-köksmästaren. Men det var inget världsrekord.– PÅ CH hade vi alltid sotare på menyn och gjorde av med 20 kilo strömming varje dag. Vi hade en finska som var ett riktigt proffs. Hon rensade 20 strömmingar på 42 sekunder. Men brist på motstånd och stela fingrar, en typisk yrkesskada, fick henne att lägga av.

Mer läsning

Annons