Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tommy ger chips från Kungsgården godkänt

/
  • lokala chips. Många ville lyssna till Tommy Svensson i går kväll. Här visar han ett exempel på bra lokal mat – chips från ett bageri i Kungsgården.

När Tommy Svensson föreläser om hur vi ska äta rätt så visar han en hel del skräpmat. Men även varor som finns på godkända listan, till exempel chips från Kungsgården.

150 personer kom till Folkets hus på onsdagskvällen för att lyssna på honom.

Annons

Det började med att Tommy Svenssons dotter Linda föddes med astma. Något som man tror beror på att mamman åt mycket natriumglutamat under graviditeten. Ämnet finns bland annat i chips, buljongtärningar och pulversåser.

Sedan starten 2000 har Norrköpingsbon Tommy Svensson föreläst ungefär 1 000 gånger. Och publiken som vill höra om tillsatser i mat, matrelaterade sjukdomar och konstgjorda smaker ökar.

– I början kom 20 personer. Nu är det alltid fler än 100 personer som kommer för att lyssna.

Men vad är det som gör föreläsningar om mat och hälsa så populära? Arrangören Karin Roiseux vid Gefle Sanjoterapi möter många med samma åsikter.

– Det är en ökad medvetenhet. Vi har fördärvat maten de senaste 30 åren. Folkhälsan är försämrad, allt fler får allergier och vi blir allt tjockare. Men folk säger i från, många göra uppror och hör av sig till kexbolag för att de använder transfetter, säger hon.

Under Tommys föreläsning får man lära sig en hel del fakta som samlats från olika forskningsrapporter. Tommy har med sig både bra och sämre mat i en låda.

– Ekologisk Bregott. Egentligen är äkta smör det bästa, men det kan bli så hårt. Sedan ekologiskt smågodis och chipsen från Berglunds bageri i Kungsgården.

– Dåliga. Har du läst innehållsförteckningen? De har doppat ner dem i bland annat olja.

– Fisk, som var stekt och inte friterad. Kokt potatis och en kallsås gjord på gräddfil. Jag åt ute på restaurang och det går att få bra husmanskost på flera ställen.

– Troligen de som inte är här, ungdomar och de som inte har tid att äta bra mat.

Mer läsning

Annons