Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonåring utsatt för upprepade våldtäkter

Flickan hade under sin gymnasietid ett långvarigt förhållande med en 14 år äldre man. Nästan två år senare häktades i går den nu 35-årige mannen misstänkt för upprepade våldtäkter mot henne under nästan två års tid.
– Han har hotat och slagit henne, och hon har haft svårt att värja sig och ta sig ur situationen, säger åklagaren Mikael Hammarstrand.

Annons

Våren 2007 ska den sista våldtäkten ha ägt rum, enligt åklagarens häktningsframställning. Efter det gjorde hon slut på förhållandet med 35-åringen.

Först ett år senare vågade flickan göra en polisanmälan, uppmuntrad till det av en väninna.

Sedan dess har polisens utredning mot 35-åringen pågått. En av förklaringarna till att ingripandet mot honom har dröjt uppges vara hög arbetsbelastning både hos polisen och på åklagarkammaren.

Först 14 maj i år anhölls han i sin frånvaro och i går häktades han av Gävle tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning.

– Han måste sitta häktad för att inte få chansen att påverka de många vittnen som nu ska förhöras, säger Hammarstrand.

Hur många våldtäkter det kan handla om vill Mikael Hammarstrand inte precisera. Men det ska handla om många fall under lång tid.

Övergreppen mot flickan ska ha skett på olika adresser i Gävle, bland annat i flickans bostad, där hon bodde med sina föräldrar.

Att flickan utsatts för hot och misshandel kan vara en förklaring till att hon inte lyckades ta sig ur förhållandet tidigare.

– Hon har befunnit sig i underläge mot mannen och haft svårt att värja sig och göra det som skulle ha varit bäst för henne, säger Hammarstrand.

Mer läsning

Annons