Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonårsflickors bråk kan tas upp av HD

”Jävla negerfitta”. Sade Gävleeleven det för att kränka skolkamraten på grund av hennes ras och hudfärg?

Annons

Eller ingår det bara i ungdomars sätt att uttrycka sig? Ungefär som en riktigt ilsken grov svordom. Om det tycker domstolarna olika och nu kan det bli Högsta domstolen som avgör saken.

Uttrycket användes i en skola i Gävle i fjol. Två flickor anklagades av omkring tio andra för att de skulle ha tagit en klocka i ett omklädningsrum.
Det blev en hetsig diskussion och en av de anklagade skrek: ”Det har vi för fan inte!”
En av de andra vände sig om och sa: ”Men man vet ju aldrig med er”.
Svaret blev orden som nu kanske är på väg upp i Högsta domstolen: ”Man vet inte heller med dig, jävla negerfitta!”
Allt detta framgår av domarna i tingsrätt och hovrätt.

Domstolarna tycker olika
Tingsrätten tyckte så här: Det var olämpliga skällsord som objektiv sett kan användas för att såra någons självkänsla. Men 16-åringen kan ha haft skäl att känna sig anklagad för klockstölden. Det måste ha stått klart för målsäganden att den andra mest gav uttryck för sin ilska. Det var ingen skymf på det sätt som krävs för att det ska vara en förolämpning i lagens mening.
Domen överklagades och hovrätten tyckte tvärtom: Att kalla någon med mörk hudfärg för ”jävla negerfitta” måste betecknas som ägnat att kränka hennes självkänsla, och därmed en förolämpning. Att det skedde i skolmiljö gör det inte mindre stötande, trots att det kan vara så att ungdomar där säger saker om varandra som skulle vara oacceptabla i andra sammanhang.

Dagligt språk mellan unga?
Till saken hör också att flickorna redan tidigare var ovänner. Den dömda 16-åringen hade tidigare både sagt och sms:at samma ord flera gånger tidigare utan att den andra reagerat. Tvärtom hade hon sagt att hon inte brydde sig.
16-åringens advokat Lars Häggström tycker att hovrättens resonemang är verklighetsfrämmande.
– Det här är sånt som sägs dagligen mellan ungdomar, säger han.
Häggström har överklagat till HD, som bara tar upp ytterst få domar till prövning, och bara när det finns ett behov av vägledning för andra domstolar.

Mer läsning

Annons