Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tony öppnar ny bilprovning

/
  • FÖRSTA DAGEN. På tisdagen var det premiär för Tony Hoff och hans kollegor i Bilprovningens nya lokaler på Näringen i Gävle.
  • STÄLLER DIAGNOS. Besiktningstekniker Tony Hoff undersöker. Christina Djurhed väntar på domen. På tisdagen öppnade Bilprovningen nytt på Näringen i Gävle.

– Godkänt utan anmärkningar.

Besiktningstekniker Tony Hoff lämnar över det blanka protokollet.

Han har just undersökt ytterligare en bil i Bilprovningens nya lokaler på Näringen.

Annons

Var tjugonde minut en ny bil. 25 om dagen per anställd.

Så många fordon ska en besiktningstekniker hinna med per dag.

Men just den här tisdagen går bilarna inte på löpande band hos AB Svensk Bilprovning i Gävle. Det är nämligen premiär för företagets nya lokaler på Näringen.

”Smygstart” som platschefen Henrik Eliasson kallar det.

Lättare fordon besiktigas

De gamla lokalerna vid Sörby urfjäll finns kvar. På Näringen är det en mindre lokal med endast två portar. Här ska lättare fordon, som personbilar, besiktigas.

– Det blev lite trångt där ute, så vi öppnar här med. Men främst gör vi det för att öka vår tillgänglighet. Det är ett sätt att positionera sig inför framtida konkurrens, säger Henrik Eliasson.

Ingen konkurrens ännu

Någon konkurrens finns det ännu inte i Gävle. Men sedan 1 juli förra året har statligt ägda AB Svensk Bilprovning inte längre monopol på att besiktiga bilar i Sverige.

Än så länge kan dock Tony Hoff besiktiga bilar utan att ta fram tävlingsinstinkten. Han är inne på sitt tredje år i yrket. Liksom sina 16 kollegor i Gävle är han certifierad besiktningstekniker.

Trots att det ibland stjäl tid så tycker han att en av jobbets bästa sidor är att få prata med kunderna.

– Ofta flyter dagarna på bättre när man pratar med mycket folk, berättar han.

Folk blir inte arga

Enligt Tony Hoff tvingas ungefär var tredje bil till om- besiktning. I motsats till vad man kan tro är det sällan någon blir arg när de får ett negativt besked om sin bil.

– Folk brukar vara tacksamma för att de får veta vad som är fel på bilen. Ingen vill ju att det ska åka bilar som inte är säkra på vägarna. Sen finns det såklart de som har en äldre bil och inte så mycket pengar, och som det kan vara ett tyngre besked för.

Mer läsning

Annons