Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torghandlare får inte vara kvar på Stortorget

Upprepade regelbrott har gjort att kommunen tröttnat på en av torghandlarna på Stortorget i Gävle. Vid årsskiftet blir han av med sitt tillstånd.

Torghandlaren anser dock att han blivit orättvist behandlad och har nu tagit hjälp av advokat.

Annons

Det var i måndags som kommunen beslutade att inte förlänga avtalet med torghandlaren. Från och med årsskiftet får han inte längre ha kvar sin plats på Stortorget.

Skälet är att han upprepade gånger ska ha brutit mot de ordningsregler som finns för torghandeln. Det handlar om att han inte följt reglerna för när man får sälja på torget och för hur transporterna ska skötas.

– Av säkerhetsskäl får man bara köra med bil och lasta i och ur mellan 7.30 och 10 men han har stått där mycket längre, säger Maria Johansson, som är torghandelsansvarig.

Trots upprepade muntliga tillsägelser och även en skriftlig varning anser man inte att det blivit bättre. Så nu förlängs inte tillståndet.

– Vi stänger inte av någon som gör ett misstag eller två eller tre men om man systematiskt inte hörsammar de regler som finns så får man inget nytt kontrakt, säger tillståndschefen Helena Werre.

Att förlora torgplatsen och därmed sin inkomst är ett hårt slag för handlaren. Han anser dessutom att det sker på felaktiga grunder.

– Han upplever att han blivit diskriminerad. Att kommunen varit på honom om småsaker hela tiden medan andra torghandlare som gjort samma sak har kommit undan med det, säger mannens advokat Tryggve Emstedt som nu begärt att kommunen redovisar vad de grundat sitt beslut på.

I annat fall kan man komma att begära skadestånd för olaga diskriminering.

Mer läsning

Annons