Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torgregler olagliga

/
  • Gävles ordningsregler innehåller bland annat bestämmelser om hur torgstånden får se ut. De måste vara genomskinliga och får inte ha täckta bak bak- eller framsidor, står det.

Kommunens nya ordningsregler för torghandlare är olagliga. Anledningen är att reglerna inte har granskats av länsstyrelsen, avslöjar branschtidningen Torg och Marknadsnytt.

Trots det har kommunen redan sagt upp avtalet för en av torghandlarna med hänvisning till de nya reglerna.

Annons

I somras godkände politikerna i kommunfullmäktige nya ordningsregler för torghandeln på det nyrenoverade Stortorget. Sedan skulle ordningsreglerna ha skickats till länsstyrelsen för granskning och godkännande. Men så skedde inte, i stället lät kommunen reglerna träda i kraft från och med 1 augusti.

– Det är en miss vi har gjort, så det får vi ta på oss, säger Helena Werre, trafik- och tillståndschef på tekniska kontoret.

Har lämnat in reglerna nu

– Det är väl den mänskliga faktorn som har spelat in. Men bättre sent än aldrig, jag gick själv och lämnade in reglerna på länsstyrelsen i går (läs i förrgår), säger tekniska kontorets jurist Dan Ageborn.

Ingemar Lundén, jurist på länsstyrelsen, bekräftar att ordningsreglerna inte kan bli juridiskt bindande förrän de är granskade.

Myndigheten har nu tre veckor på sig att titta på om reglerna kan godkännas. Normalt undersöker man om reglerna följer ordningslagen. De delar som inte gör det kan komma att upphävas.

Gävles ordningsregler innehåller bland annat bestämmelser om hur torgstånden får se ut. De måste vara genomskinliga och får inte ha täckta bak bak- eller framsidor, står det.

– Hur stånden ser ut har inget med ordningen att göra. Det är sådant vi får titta på, säger Ingemar Lundén.

Tidigare har Västerviks kommun fått bakslag i länsrätten när man ville införa en torgstadga som reglerade hur stånden skulle se ut, enligt Torg och Marknadsnytt.

Avvaktar besked

Gävle kommun avvaktar nu länsstyrelsens besked efter granskningen av ordningsreglerna för torghandel.

– Om de har några synpunkter får vi ändra i stadgarna. Stånden på nya torget har ju fasta tak, så de är det svårt att ändra på, säger Helena Werre.

Sagt upp en torghandlare

Tidigare i höstas sade kommunen upp avtalet med en av de tolv torghandlarna, med hänvisning till att han inte följde bestämmelserna för biltrafik på torget som finns i de nya reglerna. Torghandlaren anlitade advokat och efter förhandlingar kom man fram till att ge handlaren ett prövoavtal på sex månader. Eftersom torghandlarens avtal sades upp till årsskiftet och prövoavtalet gäller från 1 januari har uppsägningen inte fått några konsekvenser i praktiken för handlaren.

Mer läsning

Annons