Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Totalförbud för nätfiske längs kusten

Från 15 oktober till 30 november införs totalt fiskeförbud med alla redskap större än spön längs kusten i Gävleborgs län och Norduppland.
Det görs för att rädda det lilla bestånd av sik som återstår i Bottenhavet.

Annons

– För vår kust är det unikt med ett totalförbud. Orsaken är att det blir en sådan enorm skada när det läggs nät under sikens lektid, samtidigt som beståndet är så litet, säger Kalle Gullberg, vid Länsstyrelsen Gävleborg.

Det är Havs- och vattenmyndigheten (före detta Fiskeriverket) som har beslutat om åtgärderna. Totalförbudet kommer att gälla samma period, som är sikens lektid, under de närmaste fem åren.

Samtidigt blir det ett permanent fiskeförbud i ett område mellan Gävle och Söderhamn – vid Storjungfrun, Storgrundet, Tupparna och delar av Kalvhararna. Även det ska gälla i fem år.

Samråd har genomförts med yrkesfiskarna. Enligt Gullberg har det rått enighet om att åtgärder måste vidtas för att rädda siken, men åsikterna har gått isär gällande hur stort området ska vara vid ett fiskeförbud.

De yrkesfiskare som är beroende av fiske under den här tiden har möjlighet att söka dispens hos länsstyrelsen.

– Om det här går som det ska så kommer det att gå att bedriva ett riktigt lönsamt sikfiske här igen om fem år, förklarar Kalle Gullberg.

Mer läsning

Annons