Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toyota Gävle nära konkurs

/
  • ILLA UTE. Din Motor, som driver märkesverkstad för Toyota samt för FIAT/Alfa Romeo,  i Hemlingby är i ekonomiskt obestånd och jagar nya ägare för att undvika konkurs.

Din Motor, återförsäljare av Toyota i Gävle, står på ruinens brant. Företaget är på obestånd och har sagt upp fyra av sina 21 anställda.
– Det pågår en företagsrekonstruktion. I övrigt har jag inga kommentarer, säger firmans ägare och vd, Mikko Oikari.

Annons

Din Motor, vanligen kallat Toyota Gävle, har en mörk tid bakom sig med svag försäljning och dåliga affärer.

Företaget har för att rädda firman ansökt om och beviljats företagsrekonstruktion av Gävle tingsrätt.

Rekonstruktören vid konsultföretaget Ackordscentralen har inte gått att nå för en kommentar. Men i rekonstruktionsplanen målas en dyster bild upp.

Tappat en tredjedel

Toyota tappar marknadsandelar i Sverige och försäljningen har minskat med 29 procent det första halvåret i år jämfört med samma tid 2010.

I kombination med höga hyror har en dyr och misslyckad satsning på att locka nya företag som kunder satt Din Motor i Gävle i klistret. Skulderna uppgår till runt 10 miljoner kronor.

Riskerar konkurs

Företaget som håller till i Hemlingby ägs till lika stora delar av Mikko Oikari och hans affärspartner Tomas Bergling.

Den uppsagda personalen består både av försäljare och administrativ personal. Men även resten av de anställda är i riskzonen om inte någon snart köper och tar över firman. Då finns antagligen ingen annan utväg än att Din Motor försätts i konkurs.

Kan vara nära affär

Det finns dock ljus i mörkret. Ägarna har en längre tid försökt sälja bolaget och enligt uppgifter kan en affär vara nära.

Bo Rossander, ombudsman för fackförbundet Unionen, sköter förhandlingarna med företaget för sina medlemmars räkning. Enligt honom vill företaget undvika konkurs för att inte få en negativ stämpel på sig.

– Enligt de uppgifter som jag har är det förhandlingar med en presumtiv köpare på gång, säger han.

Han tror att om en försäljning genomförs så kanske det på sikt kan leda till att den personal som sagts upp återanställs.

Mer läsning

Annons