Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikdöden har minskat

Allt färre dör i trafiken. Förra året omkom 290 personer på vägarna i Sverige. I Gävleborg och Uppsala län är trenden dock inte lika tydlig.

Annons

– Men också hos oss går utvecklingen i rätt riktning. Även om inte antalet trafikdöda skiljer sig från förra året så går det åt rätt håll i ett längre perspektiv, säger Ingemar Frej, regionchef Trafikverket Region Mitt.

Liksom 2009 omkom 15 personer i trafiken i Gävleborgs län förra året. I Uppsala län ökade det från 13 till 17 döda på vägarna.

Men Mikael Klingstedt, regionchef Vägverket Region Öst, menar precis som sin kollega Ingemar Frej att det är tillfälligheter.

– Det finns alltid variationer mellan länen. Tittar man längre tillbaka så minskar antalet döda i trafiken även i Uppsala län.

Klingstedt framhåller tre skäl till att dödstalen sjunker.

– Det finns fler mötespreparerade vägar, medelhastigheten sjunker i Sverige och bilarna är säkrare.

Det säkrare trafikläget gäller de flesta trafikanter - undantaget är cyklisterna. I bland annat Söderfors och Karlholmsbruk omkom två unga cyklister förra året efter att ha blivit påkörda.

– De inträffade på vägar på landsbygden. Där är det ofta svårt att skydda sig. Skälet till att dödsolyckorna bland cyklister inte minskar är att antalet cyklister blir allt fler, förklarar Mikael Klingstedt.

Mer läsning

Annons