Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träning – ingen tillfällig trend

/
  • Kent Johansson har tränat på gym i tjugo år och menar att det får honom att orka med det stressiga jobbet på Trafikverket.
  • Emma Weiåker
  • Hanna Bergman, idrottskonsulent på Korpen i Gävle är glad över att fler och fler vill börja träna. Korpenföreningen bygger nu om sina lokaler på Alderholmen och utökar med fler träningspass för att möte den ökade efterfrågan.

Att komma i form är inte längre bara ett nyårslöfte. Träning har blivit ett naturligt inslag i Gävlebornas vardag, enligt gymmen i staden.

– Det ökar hela tiden och vi ser ingen nedgång i februari och mars, säger Pialena Wihlborg på Friskis och svettis.

Annons

Gävleborg är inte känt som Sveriges hälsosammaste län. Vi ligger dåligt till i statistik över fetma och folkhälsa. Men den rikstäckande träningstrenden som just nu råder verkar i alla fall ha hittat hit. Gävles träningsanläggningar rapporterar om ökat tryck, både när det gäller gym och gruppträning. Friskis och Svettis ökade exempelvis sitt medlemsantal med 15 procent under 2010. I dag har Gävleföreningen 8 323 medlemmar.

– Det är en utmaning att hänga med och ha ett utbud som passar alla. Vi jobbar hela tiden med att rekrytera instruktörer, säger Pialena Wihlborg, verksamhetschef på Friskis och svettis i Gävle.

Rekommenderar träning

Flera av de gym Arbetarbladet pratat med förklarar träningstrenden med ökad uppmärksamhet i medier och det faktum att sjuk- och hälsovården blivit bättre på att rekommendera träning till sina patienter.

På Korpens sporthus på Bergsgatan är det också full fart, men man räknar med att den rejäla anstormningen kommer på måndag, när vårens ordinarie träningsschema drar i gång.

– Men det har varit en väldigt intensiv höst också, som mest har vi haft 500 besökare om dagen. Nu till våren utökar vi med 13 till pass i veckan, säger instruktören Hanna Bergman, som även berättar att fler och fler äldre kommer och tränar.

Mår bättre

I gymmet står Kent Johansson, 57 år, och drar i stora rep på den så kallade Cable cross-maskinen. Han har tränat minst tre gånger i veckan i tjugo års tid. Träningen håller honom i form för det stressiga jobbet på Trafikverket, framför allt märker han att han mår sämre om han inte tränar.

– Det tråkigaste är konditionsmaskinerna. Men med tanke på min ålder och vikt är de också viktigast, så jag brukar börja med en halvtimme och sedan se hur mycket mer jag orkar.

För ett år sedan fick han hjärtinfarkt efter ett gympass. I efterhand tycker han att det känns orättvist eftersom han tränar regelbundet och äter sunt.

– Nu kan jag träna som vanligt igen, men jag känner efter lite extra och tar inte i det sista lilla till max, säger Kent Johansson.

Mer läsning

Annons