Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träningsarbetsplatser sänkte sjuktalen

Gävle kommun har sänkt sjukskrivningsdagarna med 39 procent på fem år. Särskilda träningsarbetsplatser som testar arbetsförmågan är en av nycklarna.

Annons

Nu får kommunen dryga 17 miljoner kronor billigare försäkringspremie.
Totalt får Gävleborgs kommuner och landstinget sänkta försäkringskostnader med 76 miljoner kronor på grund av lägre sjukfrånvaro.
I Gävle kommun har sjukskrivningarna minskat under flera år.
– Trendbrottet kom 2003, säger personalstrategen Agneta Bjurman.
Innan dess kunde sjukskrivningstiden vara mycket lång, för vissa upp till tio år. Nu har rehabiliteringen snabbats upp och ska vara avslutad inom ett halvår.
Riktlinjer har tagits fram, ansvaret är tydligare och ett nätverk har bildats.
Tonvikten ligger på att undersöka arbetsförmågan hos de berörda personerna. Metoder för detta togs fram och särskilda modellarbetsplatser förseddes med hjälpmedel. I dag finns 13 sådana arbetsplatser i kommunen.
– Förskollärare som har problem med tunga lyft kan till exempel få prova att arbeta på en träningsarbetsplats i några månader, berättar Agneta Bjurman.
Om det visar sig att hjälpmedlen där, till exempel rullpall och höj- och sänkbara bord, fungerar för den anställde kan den ordinare arbetsplatsen sedan anpassas.
– Modellarbetsplatserna är fullbokade hela tiden och har spelat en oerhört stor roll. Överlag har vi bedrivit ett intensivt arbete med sjukskrivningarna och vi har haft ett 40-tal studiebesök från andra kommuner, säger Agneta Bjurman.
Lars-Gunnar Engström, som skrivit en doktorsavhandling om sjukfrånvaro och arbetsmiljö vill inte förringa betydelsen av rehabilitering. Men han tror att den största orsaken till de minskade sjukskrivningarna finns att söka i hårdare regler i sjukförsäkringssystemet.
– Det har skett en rad förändringar under de senaste åren och det är tuffare i dag att få rätt till sjukpenning, säger han.
Under senare tid kan ökningen av arbetslösheten också spela in, tror han.
– Man vågar kanske helt enkelt inte sjukskriva sig av rädsla för uppsägning. Men det är mer en personlig teori, säger han.

Mer läsning

Annons