Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träningscykeln hjälper Peter att stressa av

/
  • Två gånger har Peter Johansson kört Cykelvasan, med blandad framgång.

Den bär namnet av en åttafotad häst som enligt mytologin är snabbare än vinden.

Annons

Nu sparar Peter Johansson till en vassare träningscykel, efter elva år med sin Sleipner.

– Den har tjänat mig väl och börjar få lite skavanker, säger han och skrattar.

Peter Johansson kör mountainbike. Han cyklar alltså helst i skogen, och gör det för att få motion.

– När jag skaffade den första satt jag och veckopendlade till Stockholm till jobb. Jag ville ha något för att komma ut i skogen på helgerna. Drar man ut på en runda i skogen har man inte möjlighet att tänka på något annat, det är ett väldigt bra sätt att stressa av, säger han.

När han köpte sin mörkgrå Crescent Sleipner hade han egentligen sett ut en lite bättre cykel. Men den – som hette Oden – var slut, och Peter Johansson lyckades förhandla sig till lite rabatt och betalade 5 000 kronor för den enklare modellen, Odens lillebror, eller häst om man ska vara noga. Sedan har han kostat på en dämpad framgaffel för en tusenlapp. Men nu drömmer han om en ny, bättre cykel med 30 växlar.

– Budgeten för nästa cykelköp, som jag hoppas blir av under året är 10 000–15 000 kronor. Då är det bättre komponenter och bättre växlar, säger han.

Han tränar tillsammans med ungdomarna i Gävle cykelamatörer och har som mål att köra Cykelvasan, ett lopp mellan Mora och Sälen, för tredje gången. Under sommaren händer det att han byter till landsvägsdäck och tar cykeln från Brynäs i Gävle till jobbet på Sandbacka park i Sandviken. Det blir 5,4 mil fram och tillbaka.

– Som mest körde jag fem dagar, men sista dagarna blev det motigt. Jag ser inte mig själv som vältränad. Jag körde taxi några år och la på mig 26 kilo, jag har hälften kvar, säger Peter Johansson.

Mer läsning

Annons