Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre har hoppat av i protest

Det var omständigheterna kring fördelningen av forskningspengar som fick dem att ilskna till.
Nu har tre personer hoppat av nämnden för humaniora, vård och samhällsvetenskap på Högskolan i Gävle.

Annons

– Vi kan inte med någon slags trovärdighet fortsätta det här arbetet. Botten är nådd, säger Eva-Britta Ståhl, professor i litteraturvetenskap.

I våras beslutade HVS- nämnden att 20 procent av forskningsanslagen ska fördelas utifrån prestationer hos de 13 olika ämnesavdelningarna. Det handlar om nära 2,2 miljoner kronor.

Det är denna del av fördelningen som upprört Eva-Britta Ståhl, religionsvetaren Jari Ristiniemi och historikern Henrik Ågren till den milda grad att de väljer att lämna nämnden i protest.

Systemet bygger bland annat på vad som publicerats av forskningen i vetenskapliga tidskrifter, och de olika ämnesgrupperna har fått prestationspoäng.

Eva-Britta Ståhl anser att modellen missgynnar humanistiska ämnen. Ämnesgruppen där filmkunskap, historia, litteraturvetenskap, statsvetenskap samt media- och kommunikationsvetenskap ingår blev helt utan prestationsbaserade medel.

– Vi fick noll kronor i kvalitetspåslag, säger hon.

Psykologi fick däremot 360 000 kronor och vårdvetenskap 800 000 kronor.

Enligt Ståhl är problemet att till exempel psykologiforskningen på högskolan är präglad av en strävan efter att publicera sig internationellt, och därmed gynnas i systemet.

– Inom humaniora arbetar vi inte på det sättet. Vi skriver gärna böcker på vårt språk, så att det blir tillgänglig för människor. Och nu missgynnas vi kolossalt, säger hon.

Avhopparna riktar också kritik mot beslutsprocessen när anslagsfördelningen fastställdes.

Arbetsgruppen kunde inte komma överens och slutfasen av diskussionerna sköttes via mejl. När beslutet togs var nämnden oenig.

Nämndens ordförande Mårten Eriksson, själv docent i psykologi, tycker att beslutet tagits i demokratisk ordning.

– Pratar man om demokrati kan man tycka att det är egendomligt att hoppa av en nämnd när besluten inte går som man önskar, säger han.

Samtidigt medger han att fördelningssystemet behöver finslipas.

– En ny arbetsgrupp ska titta på det här.

– Det förs en dialog när det gäller att poängsätta publiceringar, och där är vi inte klara än.

Mer läsning

Annons