Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje oljeutsläppet på kort tid i Gavleån

Gavleån fick under onsdagsnatten saneras från olja. Det är det tredje oljeutsläppet på kort tid, och kommunen letar nu efter källan.

Annons

Utsläppen har vid varje tillfälle kommit från samma utlopp från dagvattensystemet på Brynäs. Oljan, troligen eldningsdiesel, kan komma ifrån industrier eller hushåll. Det senaste utsläppet var det största och orsakade ett oljebälte som lade sig över ett helt avsnitt av ån.

– Det här är ingen bagatell längre, säger Stefan Väänänen, miljöinspektör på kommunen, som vill att boende och företag på Brynäs ser över oljepannor, cisterner och oljeavskiljare som kan ligga bakom läckan.

Räddningstjänsten har fått upp en del av oljan genom att lägga upp en korttidsläns, men en del finns kvar i ån, förklarar Stefan Väänänen, som menar att Gävle genom utsläppen befinner sig ytterligare ett snäpp bort från en badbar Gavleå.

– En del kommer att märka av utsläppen när det är dags att rengöra båten.

Vattnet som spolas genom dagvattensystemet kommer framför allt från brunnar utomhus. Kommunen tror inte att utsläppen är avsiktliga, eftersom mängden olja som släppts ut vid varje tillfälle har varit relativt liten.

Det är större sannolikhet att utsläppen kommer från en industri än från ett hushåll eftersom spår och lukter framför allt iakttagits vid den delen av ån.

Först trodde kommunens miljöinspektörer att läckorna kunde hänga samman med några av den senaste veckans skyfall, som skulle ha spolat ut olja från dagvattenrännor, men nu riktas misstankarna snarare mot så kallade oljeavskiljare vid industriområden. Någon kan ha använt rengöringsmedel på fel sätt så att olja lösts upp och spolats ut från sådana avskiljare.

Det är okänt exakt hur mycket olja som läckt ut eftersom den, när den runnit ut, blandat sig med vatten.

Kommunen har nu tagit hjälp av teknikkonsultföretaget Sweco för att spåra var läckorna kommer ifrån. Men det är ett digert arbete.

– Vi komer att gå runt till dagvattenbrunnar och sänka ned bomullstråd och se om vi får oljefilm på någon av trådarna. Då kommer vi att närma oss läckan, säger Stefan Vännänen.

Den som bär ansvaret för utsläppet kan har gjort sig skyldig till miljöbrott, men det är omständigheterna som avgör om det går att väcka åtal.

Mer läsning

Annons