Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Trodde först det var ett krig”

/
  • Madeleine Johansson, Emma Larsen och Caroline Westblom var på Rhodos när jordbävningen skakade ön.

– Det var riktigt obehagligt. Vi vaknade av att sängarna skakade och hela rummet vibrerade, säger Madeleine Johansson, 20, från Gävle, om jordskalvet på Rhodos.

Annons

Hon reste i söndags till Rhodos stad med tre tjejkompisar för en veckas semester med sol och bad. Natten mellan måndag och tisdag vaknade de alla tre av skalvet som fick hela hotellet att vibrera. Sömndruckna förstod de inte riktigt vad som hänt.

Besked om att gå ut

– Jag trodde först att det var krig och att en bomb briserat. Men sedan kom grannarna i rummet bredvid och sade åt oss att vi skulle gå ut från hotellet.

Ute på gatorna var det ganska folktomt och lugnt. Först på tisdagsförmiddagen blev Madeleine Johansson och hennes kompisar informerade av resebolagets representanter om att det varit ett jordskalv. De har inte sett några skador på byggnader i Rhodos stad och i deras hotellrum stannade allting kvar på sin plats.

– Vi skulle egentligen gå till stranden i dag (red anm: tisdag), men vi är lite rädda för vilken effekt skalvet haft på vattnet. Därför blir det en dag vid poolen i stället.

Ramlade ur sängen

En som har varit med om flera jordskalv på Rhodos är Ann-Kristin Dionissiou från Hagaström. Hon bodde även på ön 1987 då flera byggnader skadades av ett skalv. I dag driver hon tillsammans med sin man från Grekland ett pensionat i Rhodos stad. Även hon vaknade på natten mellan måndag och tisdag av att hela hemmet skakade vid 06.30-tiden på tisdagsmorgonen.

– Min son ramlade ur sängen när han skulle fly ut ur huset. Men ingen i familjen skadades och väl ute på gatan stannade vi kvar ganska länge för att invänta eventuella efterskalv.

Några sådana kom aldrig och på tisdagens eftermiddag begav sig Ann-Kristin Dionissou till sitt pensionat för att kolla om byggnaden blivit skadad.

Verkar lugn

– Men det syntes ingenting. Husen på Rhodos är byggda med ordentligt armeringsjärn för att kunna stå emot jordbävningar.

Hon berättar att den enda byggnaden som verkar ha blivit skadad är Hotell Chevalier’s Palace i Rhodos stad där fasaden har spruckit. Trots det oväntade och bryska uppvaknandet verkar hon lugn inför kvällen.

– Visst blev man lite orolig när själva jordskalvet pågick, men jag kommer nog vara lugn i kväll och kunna somna som vanligt.

Annons