Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trödjepar vittnade om det grova rånet

/
  • DRABBADE. Solbritt Olsson och Kenneth Helgesson har båda farit illa av rånet på Kenneths gård i Trödje sommaren 2009. Solbritt fick hjärtproblem och Kenneth problem med ögonen och utslagna tänder.

Kenneth Helgesson och Solbritt Olsson från Trödje som misshandlades och rånades i sitt hem vittnade under tisdagen i Karlstads tingsrätt.

Kenneth slogs bodig av rånarna i jakt på pengar.

Solbritt fick hjärtproblem och ryggskador av den omilda behandlingen.

Annons

– Det är en hel lista med mediciner som jag tvingas ta. Jag har jämt ont i ryggen och kan inte hjälpa till med hönsen och trädgården. Livet är slut på något sätt, säger Solbritt Olsson med gråten i halsen.

Åtalade för det grova rånet 30 juni 2009 är två bröder från Gävle, 29 och 44 år gamla, samt en 31-årig man från Lysekil. Endast 31-åringen erkänner, men han menar att det rör sig om ett vanligt rån inte ett grovt. Gävlebröderna nekar till alla anklagelser.

Under rättegången spelas det samtal upp som kvinnan hade med polisen vid ettiden på natten, strax efter att de båda rånarna lämnat gården.

"Kenneth är blodig i ögat, det ser inget bra ut. De slog honom", säger Solbritt i telefon varvid polisen undrar om det behövs en ambulans.

När Solbritt hör det dramatiska nödropet gråter hon där i rättssalen. De åtalade visar dock ingen empati under förhandlingen, varken då eller senare.

Det är Solbritt som strax efter midnatt ser något misstänkt genom fönstret. När Kenneth försöker motta ut angriparna, med följd att han får tårgassprej i ansiktet, smiter hon ut genom sovrumsfönstret. Följden blir att hon landar på rygg och skadar sig.

– Då kom en svartklädd person med rånarluva och röd yxa i ena handen och släpade in mig. Jag såg bara yxan, säger Solbritt.

Liksom Kenneth blev hon placerad på en stol med bundna händer och senare bunden vid spisen.

31-åringen påstod under rättegången att Solbritt var på väg att springa från huset och att han tog henne i armen och ledde henne till toaletten, för att där sätta fast buntbanden. Detta då det var rökigt i hallen. En version som får samboparet att skaka på sina huvuden.

Rätten får se en bild på Kenneths sönderslagna ansikte. Det är i ingen vacker syn. Holgersson säger att båda rånarna slog honom i ansiktet och på kroppen, både den långe och mannen av medellängd.

– Som avslutning slog den långe mig med en ficklampa i huvudet.

Kenneth Helgesson var aldrig rädd under rånet.

– Jag sade till Solbritt att det gällde att samla så mycket uppgifter som möjligt och kolla på klockan. Det är värre med Solbritt, hon har blivit väldigt skör efter det här.

När den kortare av rånarna hotade att skada sambon låste Kenneth upp vapenskåpet med nyckeln som han hade gömd.

- Han höjde yxan över huvudet på henne och sade att det skulle gå illa för henne om jag inte låste upp skåpet.

Kenneth Holgerson säger att männen tjatade om att de visste att han hade mer pengar.

- Vad har ni fått det ifrån? En bonde har bara skulder, svarade jag.

Av misshandeln fick han ögonskador och tre utslagna tänder.

- Jag måste hela tiden också hem och se att allt står väl till på gården.

Under rättegången försökte kammaråklagare Tyko Gullmo bevisa att de två Gälvlebröderna deltagit i eller planerat rånet. Bevisningen är mobiltrafik i området mellan de åtalade, strax före och efter rånet. 29-åringen menade att någon annan måste ha använt hans telefon och telefonkort.

- Du menar att en illasinnad person haft kontakt med 31-åringen kring rånet, säger Tyko Gullmo.

31-åringen sade att han haft kontakt med någon eller några personer i Gävle som han inte ville namnge. Vid rånet försvann 10 000 kronor i kontanter samt diverse guldsmycken.

De tre åtalade misstänks ingå i en liga med två andra Gävlemän, 50 och en 63 år gamla. De ska i olika konstellationer ha gjort liknande rån i Mellansverige. Bland annat det grova rånet mot ett äldre par i Norrskedika utanför Östhammar i december 2009.

Mer läsning

Annons