Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffare tider väntar för Gävle

Det blir färre projekt inom kommunen nästa år. Kommunstyrelsens anslag för så kallade utvecklingsinsatser sänks med 30 miljoner i budgeten inför 2012.

Annons

2011 kommer att bli ett år med ännu ett stort ekonomiskt överskott för Gävle kommun. Men resultatet beror på att kommunen har sålt tomträtter för över 200 miljoner kronor.

Om man tittar på den övriga verksamheten är läsningen inte lika upplyftande och tre av nämnderna, nämligen tekniska nämnden, socialnämnden och omvårdnadsnämnden dras med stora underskott.

Och förväntningarna inför 2012 visar att Gävle kommun går mot sämre tider. Kommunens budget inför nästa år är den svagaste på många år och de närmaste åren kommer att bli tuffa, spår kommunens ekonomer.

2012 års budget för kommunens nämnder och bolag är nu färdig och ska upp till beslut hos politikerna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Den stora förändringen jämfört med de mål och ramar som lades fram i somras är att man nu har valt att spara in ordentligt på så kallade särskilda utvecklingsinsatser. I den potten brukar 40 miljoner kronor vara avsatta varje år och pengarna går till olika projekt som inte hör till kommunens så kallade kärnverksamhet.

I år går pengarna till bland annat projektet ”Skolan mitt i byn” och ett arbete med att ta fram fler kommunala e-tjänster.

2012 års pott sänks till 10 miljoner kronor och pengarna ska gå till ”sociala investeringar och tillväxt”.

Besparingen görs för att möta en förväntat lägre skattetillväxt. Kommunstyrelsens totala besparing är dock inte 30 miljoner eftersom man får utökade anslag inom vissa andra områden.

Oppositionen ville redan i somras att kommunstyrelsen ska spara 30 miljoner kronor inför nästa år och får nu alltså delvis sin vilja igenom.

I övrigt följer budgeten i stora drag kommunens mål och ramar från i somras. I dem ingår bland annat att socialnämnden får 12 miljoner kronor i tillskott för att täcka ökade kostnader för försörjningsstöd, och att investeringen i den nya multisporthallen på Sätraåsen får gå före ombyggnaden av stadsbiblioteket.

Mer läsning

Annons