Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft för politikerna till hösten

/

De flesta av Gävles ledande politiker har just nu semester. Vilan kan vara välbehövlig, för i höst blir det troligtvis tuffa beslut som måste fattas.

Annons

– Jag är övertygad om att det mesta kommer att handla om skolan och socialtjänsten, säger Carina Blank (S).

Hon och flera andra påpekar att prioriteringen ”skolan först”, som gjordes i vårens mål och ramar i höst måste bli mer konkret. En viktig sak blir att se till att så många som möjligt går ut skolan med fullständiga betyg så att de kan studera vidare på högskolan när det finns dåligt med jobb.

När det gäller den sviktande ekonomin har politikerna lite skiftande farhågor. De flesta är överens om att hårda prioriteringar måste göras för att få budgeten att gå ihop.

– Det är inte omöjligt att vi i höst kommer att ha ännu sämre siffror än i somras, säger Per-Åke Fredriksson (FP), medan hans allianskollega Inger Källgren Sawela (M) ser lite annorlunda på saken.

– De senaste prognoserna tyder på att skatteintäkterna inte kommer att sjunka mer än de 160 miljoner vi redan har åtgärdat, säger hon.

Roger Hedlund (SD) är orolig för att den kärva ekonomin ska leda till att man måste skära ned i kärnverksamheterna och han förespråkar därför att en summa sätts av som ”buffert för finanskrisen”.

Roger Persson (MP) skulle gärna se att vissa klimatinvesteringar prioriteras högre, men inser att det kan vara svårt med tanke på den ekonomiska situationen.

– Jag skulle så klart vilja att det gick ännu fortare med till exempel tillverkningen av biogas och kraven på att det används inom kollektivtrafiken, säger han.

Lennart Ahlenius (KD) pratar om att skapa förutsättningar för att förbättra kvaliteten på äldreomsorgen. Det tror han man kan göra genom att införa den frivilliga lagen LOV – lagen om valfrihetssystem.

– Vi ska lägga interpellationer och motioner för att försöka vinna brett gehör i frågan. Jag tror att man kan öka kvaliteten genom att släppa in fler aktörer inom till exempel hemtjänsten, säger han.

Några av politikerna nämner även plan- och byggärenden som prioriterade i höst.

– Det är några frågor, som exempelvis Strömvallen och seniorboendet på Norrlandet som har dragit ut långt på tiden och som jag tycker kräver beslut snart, säger Roland Ericsson (C).

Enligt Per Johansson (S) kommer ett förslag om seniorboendet läggas fram i samband med översiktsplanen för Norrlandet i höst.

Då kommer även kostnaden för att dra ut vatten och avlopp i området att vara färdig- utredd.

Marita Engström (V) vill gärna utveckla närdemokratin och satsa på förtroendemannaråd likt de på Brynäs och Norrlandet på fler ställen.

– Det är viktigt att medborgarna får känna att de äger sin kommun och kan vara med och påverka, säger hon.

Annons