Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft för uppfödare – svårt sälja hästar i krisens spår

/
  • Inga föl i år. Angela Fyhr tillsammans med 17-åriga avelsstoet Reprice H (till höger) och det tvååriga fölet Dino. ”I år blir det inga nya föl, för jag har inte betäckt mina ston. Det krävs så mycket tid och engagemang och i år har jag valt att prioritera barn och jobb i stället” säger Angela.

I kölvattnet av finanskrisen har hästpriserna rasat och många uppfödare får inte sina föl sålda.

– Man ska inte ge sig in hästuppfödning för att tjäna pengar, säger Angela Fyhr, som har hästavel som hobby, och konstaterar att hästuppfödare måste bli bättre på att göra affärer.

Annons

Runt om i Sverige har finanskrisen slagit hårt mot hästuppfödare och hästnäringen har fortfarande inte hämtat sig från den ekonomiska nedgången. Uppfödarna i Gästrikland är inga undantag.

– Det har blivit svårare att sälja hästar nu sedan finanskrisen slog till, både för att hästen kostar en hel del pengar men också för att allt som behövs för att ha en häst har blivit mycket dyrare, säger Eva Sarlind, ledamot i Gävleborgs hästavelsförening, och nämner dyrare spån, mat och veterinärvård.

Dyrare tävlingskostnader

Även tävlingskostnaderna har skjutit i höjden den senaste tiden och det påverkar förstås potentiella hästköpare.

Eva Sarlind berättar att allteftersom efterfrågan för föl har gått ner har också hästpriserna sjunkit rejält och nu väljer många uppfödare att inte betäcka sina ston.

– Många står med för många föl som de inte får sålda och det kostar väldigt mycket pengar för man måste ju investera både tid och kraft i hästarna så länge man har dem.

Förra året visades 35 föl upp på fölvisningen i Gävleborg. Året innan var fölen över 50 stycken.

”Få klarar sig i dag”

Angela Fyhr är ordförande i Gävleborgs hästavelsförening och hon föder själv upp halvblod på gården i Hedesunda, men bara som en hobby.

– Jag kan inte leva på att avla fram hästar, det är det väldigt få som klarar i dag, säger Angela och berättar att de allra flesta i Gästrikland har uppfödningen som en hobby.

Men Angela ser ändå positivt på framtiden inom avelsbranschen.

”Gäller att synas”

– Det gäller att skapa kontakter och vara med och synas, säger hon.

– Det är ju ingen som bara svänger förbi mig här i Hedesunda på min återvändsgränd. Jag måste visa upp mig och mina hästar och god kvalitet, säger Angela och konstaterar att uppfödare i Gästrikland inte har det bästa geografiska läget och därför måste bli bättre på att marknadsföra sig.

Mer läsning

Annons