Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals nya poliser – men inte i Gävleborg

/
  • VILL HA FLER POLISER. Gävleborgspolisens operative chef Pär Langer vill framhålla är att Gävleborg är ett av de län som faktiskt inte har fått nästan några nya polistjänster i praktiken.

De senaste regeringarnas satsning på tusentals nya utbildade poliser har inte lett till fler poliser på gator och torg. Det visar ett utspel som polisfacket gör i valrörelsen. Men i Gävleborgs län har antalet poliser inte ens ökat de senaste åren.

– Nej, vi ligger på noll, konstaterar operative chefen kommissarie Pär Langer.

Annons

Polisförbundets utspel vill visa att politikernas satsning på fler synliga poliser har misslyckats.

Förbundet konstaterar först att ingen egentligen vet hur många poliser som jobbar i yttre tjänst, och har därför gjort en enkätundersökning bland sina medlemmar. Den visar att 55 procent av de tillfrågade poliserna har uppfattningen att satsningen har misslyckats.

Oförändrat

I Gävleborg tror 32 procent att antalet poliser i yttre tjänst har minskat, och 52 procent tror att antalet är oförändrat.

Enligt Gävleborgspolisens operative chef Pär Langer är bemanningen i yttre tjänst i stort sett oförändrad. Vad han i stället vill framhålla är att Gävleborg är ett av de län som faktiskt inte har fått nästan några nya polistjänster i praktiken.

Länet har anställt 116 av landets nyutbildade polisaspiranter. Det är så många budgeten räcker till. Men samtidigt har 120 poliser slutat, huvudsakligen äldre som går i pension. Utöver det har 24 redan utbildade poliser och civila utredare anställts. Totalt 20 nya tjänster utöver de omkring 450 som fanns tidigare.

Hoppas på 20 tjänster

Men att kåren har föryngrats ökar också frånvaron. Fler är föräldralediga, fler söker utlandstjänst och fler tar kommenderingar till andra tjänster i landet.

– Slutsumman ligger bra nära noll och det är Rikspolisstyrelsen medveten om. Vi för en dialog med dem om nästa år, säger Langer.

Det han hoppas på är ett nettotillskott på 20 nya tjänster.

– Det skulle betyda mycket.

Vad som möjligen kan tala emot är att Gävleborg trots allt uppfyller de flesta av de mål som landets polisledning har satt upp. I vissa fall ligger man till och med i topp bland landets polismyndigheter.

Mer läsning

Annons