Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Efterlängtad lekpark på sjukhuset

/
 • I kompisgungan kan flera personer gunga samtidigt.
 • Kajsa Karlsson är blind och besöker Gävle sjukhus en gång i veckan. Och även om hon inte kan se kan hon känna sig till hur den nya lekplatsen har blivit och hon är riktigt nöjd.
 • Undersköteskan Gabriel Lärkefjord gjorde ballongfigurer till barnen, något som han lärt sig kvällen innan från You Tube.
 • Anna Lundberg målade barnen festfina med ansiktsfärg. Therese Colley ville se ut som en fjäril.
 • Hannah-Karin Linck (C) höll ett invigningstal.
 • Lekterapeut Anna Sving Sjöblom tror att den nya lekparken kommer att gynna många fler än bara barn, exempelvis äldre sjuka människor.
 • Felicia Bärgh uppträdde på invigningen av den nya lekplatsen.
 • Anna Lundberg målade Thea Lind Jussi som en rosa fjäril.
 • Med ballonger i form av ett svärd kämpade barnen mot Anna Lundberg.
 • Istället för att klippa bandet fick Erik Rahm och Kajsa Karlsson äran att inviga lekparken genom att tillsammans slita bort bandet som satt för ingången.
 • På en av sjukhusets innergårdar har nu en lekplats tagit form. Tanken är att det ska bli en fristad för barnen där de kan tänka på något annat än bara sjukhusvistelsen.
 • Vid varje lekredskap stod en massa barn och lekte.

På torsdagen öppnade äntligen Gävle sjukhus upp för lek. Den nya lekplatsen på en av innergårdarna är nu klar och den är oerhört efterlängtad.

Annons

– Det är det här vi har väntat på. Nu är vi i hamn, säger Anna Sving Sjöblom, lekterapeut på Gävle sjukhus.

Redan på 70-talet diskuterades frågan på Gävle sjukhus. 2007 togs den upp igen och i höstas kom det glada beskedet att lekparken kommer att bli av.

Tre av Gävle sjukhus innergårdar har nu rustats upp till en kostnad av 4,2 miljoner kronor. Den ena är till för personalen, den andra är för patienter och besökare som vill ha lugn och ro och den tredje är ämnad för barn och lek.

Thea Lind Jussi är 6 år och är astmatiker. Hon har vistats mycket på sjukhuset och både hon och hennes föräldrar har saknat en plats att leka på utomhus under sjukhusvistelserna.

– Det har varit väldigt tråkigt att det inte har funnits något för barnen. Jag tror det här kommer gynna många, säger Theas mamma Veronica Lind.

– Nu ska jag leka, säger Thea och är ivrig att springa iväg.

Den nya lekplatsen är inte bara till för de barn som är inlagda på barnkliniken. Även de som hälsar på familjemedlemmar eller kompisar på sjukhuset ska kunna gå ut och leka av sig där.

– Är det något som händer i en familj har barnen inte haft någonstans att ta vägen. Nu kan de gå ut och vara i en annan miljö för en stund. Barn bearbetar genom leken, säger Anna Sving Sjöblom, lekterapeut.

Sjukhusets lekplats är specialanpassad för att nästan vem som helst ska kunna ta sig dit och leka, oavsett om man är sängliggandes eller sitter i rullstol.

När lekparken öppnade i går rådde det inga tvivel om att en lekpark faktiskt har saknats på sjukhuset. Snabbt blev innergården full av barn som ville prova allt från rutschbanan till den stora kompisgungan, där flera kan gunga samtidigt.

– Jag vill åka trehjuling! ropade en nöjd Kajsa Karlsson.

Annons