Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Ekar flyttas till Stockholm

/
  • Maskinen greppar om trädets stam och sedan gräver sig skopan ner på varsin sida om trädet. Tre meter i diameter blir jordklumpen och skopan lyckas precis undvika att gräva av en fiberoptikkabel, vilket skulle göra Gavlefastigheter utan internet.
  • Günter Homan har kört i 80 kilometer i timmen hela vägen från Tyskland med den ombyggda raketrampen för att flytta träd i olika svenska kommuner. Under de drygt 30 år han har jobbat med trädflyttar har han hunnit flytta cirka 80 000 träd. Allt från palmer i Tunisien till – som nu – ekar i Gävle.

Hur flyttar man 19 felplacerade ekar på bästa sätt?

Svar: Med en ombyggd östtysk raketramp.

Men det är en dyr historia – 11 000 kronor per träd får Gävle kommun betala.

Annons

Ekarna står längs med Regementsvägen i Kungsbäck. När de planterades för åtta år sedan hade kommunen inte med i beräkningen att de skulle växa. Följden har blivit att ekarna i dag är ett trafikproblem för bussar och lastbilar eftersom dess kronor slår i fordonen.

Nu löser kommunen problemet genom att sälja allihop, utom två som i stället flyttas närmare rondellen. Förhandlingar pågår just nu med Mackmyra som visat intresse för att köpa elva av dem och sex flyttas hela vägen till Djurgården i Stockholm.

Rötterna följer med
I går grävde tyske Günter Homan upp ekarna med sin ombyggda östtyska raketramp. Kostnad: 11 000 kronor per träd. Med en skopa som mäter tre meter i diameter får trädflyttningsmaskinen – som är Europas näst största – med god marginal med sig så mycket av ekarnas rotsystem som behövs för att de ska klara flytten.

Kommunens prislapp på de omkring 15 år gamla ekarna ligger på mellan 11 000 och 16 000 kronor styck.
– Det är extremt billigt, mellan 40 000 till 50 000 kronor är ett vanligt pris på plantskola, säger Thilo Beeker, grundare av Nordic Tree Care och projektledare för trädflytten.

Ingen vinst
Cristian Jansson, parkingenjör vid Tekniska kontoret, förklarar att kommunen inte har varit ute efter att göra någon vinst. Det viktigaste har varit att inget träd ska gå till spillo.
– Vi har satt ett pris som gör att Gävle kommun inte ligger ute med pengar, säger han.
– Det är inte så många projekt som köper sådana här träd för de summorna. Då kanske man hade sålt hälften av träden som bäst och tvingats kassera de andra och det hade varit olyckligt.

Nu ser det ut att sluta lyckligt för ekarna och på plus minus noll för kommunen.

Se hur den stora grävskopan lyfter upp ekarna på TV-inslaget ovanför. Och se Thilo Beeker som är projektledare för den stora trädflytten berätta om ekarna.

Mer läsning

Annons