Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Gävle har fått Sveriges bästa miljöskyddsfartyg

/
  • Tony Holmberg berättade för särskilt inbjudna från bland andra polisen, räddningstjänsten och länsstyrelsen om det nya fartyget.
  • Kustbevakningen i Gävles nya fartyg är hela 46 meter lång. Den kommer att bemannas med sex personer varav tre dykutbildade.
  • Dennis Fernlund är befälhavare. Under ett års tid har han skolat sig för att lära sig köra det nya fartyget. Tavlan fick han efter visningen av fartyget av Kustbevakningen i Härnösand.

Kustbevakningen har fått en nygammal båt i sin ägo. I Gävle hamn ligger nu det 46 meter långa fartyget redo att lämna kaj.

– Det är i dagsläget det bästa miljöskyddsfartyget, säger Tony Holmberg på Kustbevakningen i Gävle.

Annons

Från början var det tänkt att den svenska Kustbevakningen skulle köpa in sju nya fartyg i 200 miljonerns klassen. Fartygen kallas för miljöskyddsfartyg och är särskilt anpassade för att kunna ta upp olja på havets yta.

Men då konjunkturläget förändrades för ett par år sedan förändrades också det beslutet. Istället för sju miljöskyddsfartyg beviljade Kustbevakningen bara fyra. Men de är ännu inte i drift.

Kustbevakningen i Gävle skulle egentligen ha haft den femte båten. Men då de blev utan blev miljöskyddsfartyget KBV 010 lösningen på problemet.

Fartyget som är byggt 1985, har tidigare trafikerat Stockholms skärgård men det har nu flyttats till Gävle hamn.

Innan ankomsten till Gävle har fartyget rustats upp och nu är de det bästa miljöskyddsfartyget i Sverige, säger Tony Holmberg, stationschef för Kustbevakningen i Gävle.

– Det är det här fartyget som man har satsat mest pengar på. Vi är jätteglada över att ha fått den här resursen.

KBV 010 är 46 meter lång, nära 9 meter bred och väger 430 ton. Fartyget är så pass stort att det kan ta emot både bilar och bandvagnar. Det gör att båten kan användas av flera yrkesgrupper, exempelvis räddningstjänst, ambulans och polis.

Miljöskyddsfartyg används i första hand vid oljeutsläppsolyckor och i andra för övervakning. Vid ett utsläpp kan fartygen ploga sig igenom oljan och borsta upp utsläppet ur vattnet.

Förutom att KBV 010 har en stor upptagningsförmåga av olja är den också utrustad med bland annat dykutrustning och en stor kran som kan lyfta upp förlista vrak.

Fartyget kommer nu att patrullera i Gävleborgs - och Upplands kustområden och vara ute på Ålandshav.

– Det är jättebra att man har ett fartyg för många användningsområden, säger Tony Holmberg på Kustbevakningen.

Mer läsning

Annons