Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Här fångas bockbrännaren på film

(Uppdaterad 3/12) Kommunens webbkamera har spelat in ögonblicket då stora julbocken tänds på. Ingen person är ännu gripen för branden.

Annons

Klockan är 02.48 när en mörkklädd person dyker upp i kommunens webbkamera. Personen rör sig av och an längs med staketet. En minut senare syns personen innanför staketet, böjd vid bockens vänstra bakben.
När personen är ute ur bilden igen har det gått sex sekunder och det ryker från bocken.

Sekvensen från kommunens webbkamera lades i går ut på Youtube som ett dolt klipp. Det innebär att endast personer som fått en länk skickad till sig kan se det.
Personen som lagt upp den drygt två minuter långa klippet har kontinuerligt laddat ner stillbilder från kommunens webbkamera sedan nästan en vecka tillbaka. Filmsnutten är en hopslagning av dessa.
”Var mest en rolig grej för att eventuellt få en glimt av ett eventuellt sabotage av bocken”, skriver personen i ett mejl till Arbetarbladet.
Det kan nu vara de enda bilderna på bockbrännaren.

Enligt Anna Porelius, kommunens informationschef och ledamot i Bockkommittén, raderas bild-sekvenserna direkt efter att de har sänts ut. Kommunen har nämligen inget tillstånd att spara dem.
Enligt Anna Porelius, kommunens informationschef och ledamot i Bockkommittén, raderas bildsekvenserna direkt efter att de har sänts ut. Kommunen har nämligen inget tillstånd att spara dem.

Polisen hade tidigt under dagen tillgång till videoklippet. Men när utredningschefen Stefan Löfberg gick hem för dagen hade personen på bilden inte identifierats.
Brottet utreds som en mordbrand. Under fredagen hann man börja förhöra vittnen och försöka säkra fler filmer som cirkulerar på nätet.

En film på Youtube är sju minuter lång. I början av den springer filmaren mot bocken som då har börjat flamma upp. Innan filmen är slut har all halm brunnit upp, och brandkår och polis har anlänt till brandplatsen och börjat köra bort de som står närmast. Flera av dem är berusade, tjoar glatt och skriker ”bocken brinner”.
– Jag var 50 meter ifrån när jag såg att det började brinna i högra benet, säger en av de personer som syns på filmerna.
– Det fanns ganska många personer nära bocken då. Någon av dem borde ha sett vem som tände på.

Polispatrullerna talade med flera av personerna på plats, och har namnen på ännu fler som skulle ha kunnat se något. Utredningen fortsätter under helgen.

Mer läsning

Annons