Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Här hoppar 10-åringen från 3000 meter

/
  • I trygga händer. ”Redo? Då kör vi”, säger tandempiloten Rickard Backne och placerar Ludvig i sitt knä i det lilla planet. Omkring 1 200 tandemhopp har han med sig i bagaget och han har hoppat med yngre barn än Ludvig – ända ner i sju års ålder.
  • Lyfter. Det lilla planet tog Ludvig 3 000 meter upp  i luften.
  • Lyfte. ”Jag är lite avis”, konstaterade pappa Tommy Köhn när sonen Ludvig lyfte mot skyn – fast då med ett flygplan.
  • Ludvig Köhns stora supporterklubb. Från vänster: Mamma Malin Nilsson Köhn, farfar Ulrich Köhn, farmor Renate Köhn, fallskärmsfotografen William Herrlin, morfar Gunnar Nilsson, tandemhopparen Rickard Backne, mormor Britt-Marie Nilsson och pappa Tommy Köhn. Och längst fram huvudpersonen Ludvig.
  • Går in för landning. Ludvig Köhn lyfter upp benen inför landningen. Han går på Fridhemsskolan, även om tandemhopparen Rickard Backne har en Prolympia-flagga fastspänd på sig. Dock hoppade en elev från den skolan precis innan Ludvig.
  • Filmade hoppet. ”Det är svettigt”, var bland det första Ludvig Köhn sade när han landade efter att ha fallit 200 kilometer i timmen. Här med tandempiloten Rickard Backne och fotografen William Herrlin som filmade hoppet ut från planet.

Tioårige Ludvig Köhn vann en annorlunda utlottning i sin klass. Se Ludvigs reaktion efter hoppet här.

Annons

I går var det dags att lösa in vinsten – ett fallskärmshopp från 3 000 meters höjd.

– Det ser inte så läskigt ut, men det var jätteläskigt, sade han efteråt.

Nervositeten lyste med sin frånvaro när Ludvig Köhn väntade på att få hoppa vid Rörbergs flygplats i går. Chansen fick han under en friluftsdag för några veckor sedan då olika sporter presenterade sig för Fridhemsskolan i Boulognern. Lennart Vestbom från Fallskärm Gefle erbjöd då en elev att hoppa fallskärm.

Över hälften ville hoppa

Så många som 17 av klassens 30 elever anmälde sig, men lotten föll på Ludvig. Och för hans föräldrar var det självklart att låta honom hoppa.

– Om han vill göra det, så får han. Jag hade själv gjort det, säger mamma Malin Nilsson Köhn.

Både hon och pappa Tommy Köhn var på plats i går när det lilla planet lyfte med deras tioårige son. Som på 3 000 meters höjd till slut blev lite nervös ändå.

– Det var när jag kollade ut när han öppnade dörren för att hoppa, säger Ludvig och berättar att det var läskigast – och bäst – precis när de skulle hoppa ut från planet.

Landade mjukt

Efter att ha fallit fritt i 200 kilometer i timmen i 30 sekunder och sedan glidit sista biten landade Ludvig mjukt på backen. Han är glad att han hoppat, men osäker på om han skulle göra det igen.

– Inte just nu i alla fall, säger han.

Se TV-inslaget ovan när Ludvig hoppar!
Av Jörgen Svendsen och Madelene Linderstam.

Mer läsning

Annons