Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Här rev björnen Dennis får

/
  • Vakthund. Dixie bor och övervakar fåren dygnet runt i hagen. När Dennis fann henne i måndags hade hon varit uppe i varv länge då hon hade försökt försvara fåren från björnen.

Björnen tog elva av Dennis Olssons får. Men den siffran kan komma att stiga då flera stycken fortfarande är borta. – De lever som i en skräckfilm just nu, säger Dennis Olsson.

Annons

I onsdags hämtades kadavren från de elva får som betat i skogen i Norra Åbyggeby. Som Arbetarbladet berättade i går fattade då också länsstyrelsen beslut om skyddsjakt på den björn som dödat dem.

Det var i lördags som deltidsbonden Dennis Olsson förstod att något inte stod rätt till då han besökte hagen där hans 95 gutefår brukar beta. Elva får hittades senare döda, angripna av en björn.

17 saknas fortfarande

67 stycken har dock hittats vid liv men fortfarande fattas närmare 17 får. Om det är björnen som tagit dem eller om de håller sig undan av rädsla vet inte fårägaren Dennis.

– Allt som kommer som inte är får är potentiell livsfara. De känner lukten och hör hur det prasslar i skogen. Det är bara att gå till sig själv, hur skulle man själv känna?

För några år sedan ansökte Dennis om att få sätta upp rovdjurstängsel kring en av hans hagar, då djuren blivit utsatta för rovdjurangrepp. Men efter en handläggningstid hos länsstyrelsen på 21 månader blev svaret nej – det fanns inget behov.

– Hade jag fått det beviljat då hade jag sökt för ett till och då hade det varit stängsel där nu, säger Dennis och syftar på den hage där björnen nu angripit fåren.

Provisoriskt har han nu flyttat djuren till en annan hage närmare bostaden för att hålla dem under uppsikt. Men då den tillfälliga hagen är avsedd för vinterbetet får det konsekvenser.

– Jag vet redan nu att det blir foderbrist till vintern.

Funderar över framtiden

De senaste dagarnas motgångar har lett till att familjen Olsson nu fundera på om det är värt att driva jordbruk eller inte.

– Vi vet inte om vi kommer att ha får i framtiden. Det känns surt när man har lagt ner så mycket tid och pengar på att få fram ett väl fungerande jordbruk, säger Dennis Olsson.

Natten till i går var jaktledaren Karl-Bertil Johansson ute tillsammans med utvalda jägare för att söka efter björnen. Sent i går eftermiddag hade fortfarande inte björnen skjutits och jakten fortsatte under natten.

Mer läsning

Annons