Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: ”Har varit starka känslor här”

/
  • PROTESTERAR. Sjuorna Fanny Johnsson, Monica Kumar, Amanda Lööf, Klara Reinhold König och Jacob Melinder deltog i strejken utanför Milboskolan under förmiddagen. De har även samlat in 145 namnunderskrifter mot omplaceringarna. ”Det har varit väldigt starka känslor här de senaste dagarna”, konstaterar Klara Reinhold König (i rosa jacka) som går i sjuan.
  • PRESSAD. Under fredagen har biträdande rektor Stefan Grybb bjudit in elever och föräldrar till möte för att diskutera hur skolan ska få en ekonomi  i balans.

Stämningen på Milboskolan är frustrerad. I går strejkade högstadieeleverna för få behålla skolpersonal som ska omplaceras.

Annons

– Det har varit väldigt starka känslor här de senaste dagarna, konstaterar Klara Reinhold König som går i sjuan.

”De ser oss”, ”Tack vare dem vissa har godkänt”, ”De har hjälpt så många”.

Det var några av de återkommande argumenten i den stora klunga elever som strejkade utanför Milboskolan i Hille i går morse.

Deras kamp handlar om att få behålla en speciallärare och en elevcoach som ska omplaceras. Båda är oerhört uppskattade.

– De finns alltid där. De är som en bästa vän för eleverna, säger eleven Amanda Lööf.

Beslutet togs redan innan jul, men de berörda fick inte veta det förrän i tisdags – med beskedet att omplaceringen ska ske redan nästa vecka.

Milboskolans högstadium går med en miljon back varje år, enligt biträdande rektor Stefan Grybb.

– Jag har fått i uppdrag att se till att det blir ett nollresultat. Då måste jag verkställa det uppdraget.

Samtidigt går en elev förbi hans dörr och sparkar på den.

– Ja, ni ser. Det är mycket frustration.

Han valde att inte stå ute i kylan och prata med de strejkande eleverna, utan gick runt i klassrummen och informerade om situationen. De som satt kvar på lektionerna kallade han för ”hjältar” – för att de stod emot trycket att strejka.

Elevcoachen Joel Lindgren projektanställdes för tre år sedan för att stävja den bråkiga situationen som rådde på skolan. Frågan är vad som händer när han försvinner – blir det stökigt igen?

– Självklart finns alltid en risk för det, säger Stefan Grybb.

Joel Lindgren själv vill stanna kvar på skolan.

– Jag brinner ju för de här eleverna och har kämpat mycket för dem, så det är klart att det skulle vara tråkigt att behöva lämna dem, säger han.

Efter beslut i onsdags blir Joel Lindgren kvar tills vidare, men har gjorts tillgänglig för andra skolor och kan flyttas när som helst.

Specialläraren omplaceras till skolans låg- och mellanstadium.

Mer läsning

Annons