Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Hedrade Norge med sång

/
  • Enade för demokrati, tolerans och ett öppet samhälle. Lina Landström, CUF, Hampus Furubacke, MUF, Linnéa Wickman, SSU, Johan Persson, Grön Ungdom och Josefine Lande från Ung vänster i gemensam manifestation under gårdagen.

Under fredagen samlades flera ungdomsförbund för att stå enade för ett öppet och tolerant samhälle. Några timmar tidigare arrangerade S och SSU en egen manifestation för att hedra offren efter terrordåden i Oslo och på Utöya.

Annons

– Man är fortfarande chockad och sorgsen. Jag tycker att det är obegripligt det som har hänt, Lilian Wahlund som var på plats på torget under manifestationen vid lunchtid.

Socialdemoraternas och SSU stod bakom samlingen. Kommunalrådet Carina Blank sjöng och SSU:s ordförande i Gävle, Linnéa Wickman, var en av de som talade.
– Det är ju socialdemokrater som har blivit mördade och då känns det väldigt bra att kunna anordna en manifestation för att kunna hedra offren, säger hon.

150 personer skrev i kondoleansboken som ska lämnas till drabbade i Norge.
– Jag kan inte förstå. Alla dessa unga, det är hemskt. Det som är bra är att vi vågar visa känslor och kanske bry oss lite mer. Vågar krama om varandra, säger Tove Karlsson som bidrog med sina kondoleanser.

Några timmar senare började ungdomsförbundens gemensamma manifestation. Där talade representanter från ungdomsförbunden för Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Moderaterna.
– Alla vi ungdomsförbund har olika uppfattning i politiska sakfrågor däremot har vi gemensamma grundläggande värderingar och det är viktigt att visa en bred uppsamling kring dessa, säger Hampus Furubacke, Moderata ungdomsförbundet.

Initiativet om den gemensamma manifestationen kom efter att SSU och S beslutat om en egen manifestation.
– Vi blev helt enkelt inte inbjudna till den men jag har inget emot det, de är ett eget parti däremot tycker jag att det är bra att SSU är med på vår. De ser lite bättre ut att de är med eftersom det är deras systerförbund som blivit drabbat. Annars kan det se ut som det finns en splittring, säger Hampus Furubacke.

Lisa Räng

Mer läsning

Annons