Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Jubel på biblioteket

/
  • Tomas Tranströmer
  • Plockade fram nobelpristagarens verk. Bibliotekarierna stod beredda framför storbildsskärmen på Café Edbom i Stadsbiblioteket i går när årets litteraturpristagare skulle offentliggöras. Sedan gick det snabbt. Ann-Kristin Bos rusar ner i magasinet för att leta titlar av Tomas Tranströmer. Hennes kollegor skyndar direkt till poesihyllan.
  • Ska läsa honom. ”Nu får man vidga sina vyer”, sade Anna Sandström när vinnaren av årets Nobelpris i litteratur tillkännagavs i går – Tomas Tranströmer. Hon köper alltid en bok av litteraturpristagaren och i år blir det inget undantag.

Tomas Tranströmer.

Så fort sista stavelsen i hans namn är uttalad rusar bibliotekarierna i väg – på bara några minuter är hans verk hopsamlade.

Annons

– Han är en fantastisk poet, väldigt läsvärd, säger Sara Hagström Andersson, bibliotekarie.
I fjol stod en hylla med böcker av sju Nobelpriskandidater redo på Stadsbiblioteket inför tillkännagivandet av litteraturpriset. Däribland Tomas Tranströmers diktsamlingar. Den gången fick de stå kvar, förbigångna för just då.
Annat blev det i år. När hans namn lästes upp på storbildsskärmen på Café Edbom utbröt en spontan applåd bland besökarna och bibliotekarierna försvann åt alla håll i jakt på hans verk.

En av dem, Sara Hagström Andersson, hade hoppats på ett okänt namn. Någon ny författare att upptäcka. Men hon är allt annat än besviken.
– Får man ingen okänd går en svensk lika bra, säger hon med ett leende.
Anna Sandström och tio månader gamla dottern Signe var på plats för att låna barnböcker, men fastnade framför storbildsskärmen.
– Jag kommer att köpa en bok, det brukar jag göra. Det är ofta tänkvärda böcker som man måste läsa om. Jag tycker det är allmänbildning att ha läst nobelpristagarna, säger hon.
Att det blev poesi som tar plats i bokhyllan det här året kommer inte att rucka på den traditionen.
– Men det är nog inget jag sträckläser.

Mer läsning

Annons