Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Lär sig rädda liv till havs

/
  • Skademarkör. Sara Johansson är en så kallad skademarkör. Hon simulerar olika tänkbara skadesituationer så att räddningsmännen kan träna så verklighetstroget som möjligt. På fredagen fick hon sätta på sig groddräkt med värmeöverdrag och hoppa i plurret så att RS Gävle kunde fiska upp henne.
  • Lär sig borda. Instruktören Anders Bagge instruerar Anders Lundbäck från Gävle hur man på bästa sätt kör båten för att borda ett fartyg. Det handlar om små detaljer för att göra det så säkert som möjligt.
  • Måste bli rätt. Nyligen hände en olycka i Norge där en patient föll i sjön när han skulle flyttas från sin båt till räddningsbåten.
  • Skademarkör. Sara Johansson är en så kallad skademarkör. Hon simulerar olika tänkbara skadesituationer så att räddningsmännen kan träna så verklighetstroget som möjligt. På fredagen fick hon sätta på sig groddräkt med värmeöverdrag och hoppa i plurret så att RS Gävle kunde fiska upp henne.
  • Känsligt läge. Att fixera ett huvud på en ryggfixeringsbräda är inte det lättaste. En enda liten rörelse i nacken kan förstöra för patienten. Kenneth Bergström från Gävle räddningssällskap håller huvudet fixerat på låtsaspatienten Sara Johansson.
  • Får instruktioner. Sjöräddare från RS Gävle utbildar sig i att söka, flytta och bärga människor i nöd. Martin Wikström instruerar Gävlebesättningen. Från höger Niklas Nilsson, Anders Lundbäck, Kenneth Bergström och Ola Persson.
  • Kursansvarig. Martin Wikström från Göteborg är kursansvarig för utbildningen  i Gävle.

Till vardags jobbar de i Gävle som fastighetsskötare, butiksbiträden och kommunalare. På fritiden räddar de liv till sjöss, ett intresse som kräver tid och träning. I går var det hårdkörning vid Bönan.

Annons

– När man har gjort en insats så känns det helt rätt, säger Niklas Nilsson, skeppare på båten Rescue Greta Dybeck.

Normalt sett jobbar han som konsult åt Trafikverket, men på fritiden förvandlas han till en av 47 frivilliga hjältar som ställer upp som räddningsmän till sjöss i sjöräddningssällskapet RS Gävle.

När de får in ett larm gäller det för dem som har jour att kasta sig iväg till båten, för inom en kvart ska de vara ombord och på väg ut ur hamnen.

Fullt drag på Östersjön

– Det finns folk som litar på att vi ska komma till undsättning, berättar Niklas Nilsson.

På fredagen var det fullt pådrag i Östersjön. En handfull ur RS Gävles besättning fick chansen att öva tillsammans med personal från huvudkontoret, som hade tagit sig från Käringön utanför Göteborg till Bönan norr om Gävle ombord på sin stålkryssare Rescue Broström.

– I dag tränar vi medicinsk evakuering och sjuktransport. Igår var det sökning efter människor i nöd, säger Ola Persson från RS Gävle.

Med stor försiktighet fick besättningen träna på att fixera en nackskadad patient på en så kallad spine-board för att möjliggöra en flytt mellan båtar. Att hålla patientens huvud stilla visade sig vara tufft nog.

Påfrestande att fixera huvud

– Det var väldigt påfrestande bara att sitta stilla och hålla patientens huvud fixerat, berättar Kenneth Bergström efter övningen.

Övningsledare Martin Wikström från Göteborg tipsade hela tiden om små detaljer som kan underlätta bedömningen av hur pass skadad en person egentligen är.

– En viktig detalj är att helt enkelt fråga hur de mår och var de har ont. Om man får ett svar får man veta mycket om dennes tillstånd, om inte så säger det en hel del också, säger han.

arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons